latinica  ћирилица
26/07/2016 |  16:57 | Autor: SRNA

Turska - Rusija: Obnoviti bilateralnu saradnju prije 9. avgusta

Rusija i Turska treba da obnove bilateralnu saradnju na nivo od prije izbijanja krize i prije susreta ruskog predsjednika Vladimira Putina sa turskim kolegom Tajipom Erdoganom 9. avgusta, rekao je Nihat Zejbekdži, turski ministar ekonomije.

"Prema posljednjim informacijama, dva predsjednika sastaće se 9. avgusta i mi danas moramo da definišemo pitanja koja treba rješavati tako da dođemo na nivo odnosa koji smo imali prije 24. novembra, i to prije sastanka Putina i Erdogana", rekao je on na konferenciji za novinare sa ruskim ministrom za ekonomski razvoj Aleksejem Uljukajevim.

Zejbekdži i zamjenik turskog premijera Nuretin DŽanikli stigli su danas u Moskvu u cilju jačanja bilateralne saradnje u različitim sektorima, uključujući energetiku, hranu, poljoprivredu, turizam, saobraćaj i trgovinu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je ranije da će dvije strane, takođe, razmotriti teme razgovora za sastanak Putin-Erdogan, kao i da će se govoriti o oživljavanju zajedničkog vojnog i obavještajnog mehanizma u cilju jačanje saradnje u Siriji, podsjeća "Sputnjik".

Turska i Rusija okončale su period tenzija koji je trajao sedam mjeseci nakon što je u junu Erdogan napisao pismo Putinu u kome se izvinio zbog turskog obaranja ruskog aviona "Su-24" u novembru 2015. godine iznad Sirije i izrazio saučešće porodici ubijenog pilota.