latinica  ћирилица
26/07/2016 |  17:05 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Dačić: Podgrijavanje priče o Deklaraciji o Srebrenici je politički cinizam

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je tekst Deklaracije kojom je Srbija osudila zločin u Srebrenici usklađen sa BiH i Turskom, te da priča da Srbija ne želi da se izjasni o tome da li je to genocid predstavlja politički cinizam.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Pre više godina, u vreme /Borisa/ Tadića vlasti, Skupština Srbije donela je Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici. Tekst Deklaracije Tadić je usaglasio, tako je nama rečeno, sa tadašnjim članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i turskim ministrom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom", rekao je Dačić novinarima poslije sastanka sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Dačić je naveo da su u Deklaraciji pažljivo upotrijebljeni izrazi koji brane dostojanstvo svih.

"Turska je veoma osetljiva na upotrebu reči `genocid`. Mislite da Srbija ne trpi pritiske da donese deklaraciju o Turskoj i Јermenima. Zašto se o tome danas ćuti?", upitao je Dačić i pozvao nekadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i Predsjedništvo BiH da objasne da li je postignut dogovor i šta o tome znaju.

Dačić je organizatore memorijalnog skupa u Potočarima upitao i kako im nije smetalo da na obilježavanje 11. jula svojevremeno dođe Tadić, a sada im smeta da dođu predstavnici Srbije.

"Tadić je dolazio posle te deklaracije. Zašto sada smetaju srpski državnici? Da li se nešto promenilo u tekstu Deklaracije?", upitao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije poručio je da je Srbija ponosna što je jedina, kako kaže, imala hrabrost da osudi zločine protiv drugog naroda, a da to nisu učinile ni BiH niti Hrvatska.

"Ovo su političke igre. Mi želimo dobrosusedske odnose, da budemo faktor mira, pomirenja i stabilnosti, ali niko Srbiju neće ponižavati", istakao je Dačić.

Srbija danas upućuje protestnu notu Hrvatskoj

"Srbija će danas Hrvatskoj uputiti protestnu notu zbog rehabilitacije fašizma, zločina protiv Srba, njihovog pokrštavanja i incidenata koji se u toj državi povećavaju protiv građana srpskog porekla", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu, odgovarajući na pitanje da li je Srbija odgovorila Hrvatskoj na protestnu notu.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je zemlja u kojoj se rehabilituju fašističke tvorevine koje su postojale i u drugim državama, ali u kojima se, kako je rekao, ne drže hvalospjevi kao u Hrvatskoj.

"Stepinac je bio duhovnik ustaškog pokreta, blagosiljao je zločine i ustašku državu govoreći da je to božje djelo i dar Hrvatima", rekao je Dačić i podvukao da nikakvi protesti to ne mogu da promijene.

Na pitanje šta će biti ukoliko Hrvatska ne bude željela da primi protestnu notu, Dačić je rekao da je to samo forma i da će ona u svakom slučaju biti objavljena, što je i njena suština.

"Mi ne radimo protestne note radi paralele, već zato što je riječ o suštinskom pitanju. Isto kao što sam bio protiv rehabilitacije nekih na teritoriji Srbije", rekao je Dačić ocjenjujući da je fašizam univerzalno zlo i isključivo je zabranjena njegova promocija, a da je "ustaška NDH svakako fašistička tvorevina".

Izvor: Srna/Tanjug