latinica  ћирилица
26/07/2016 |  18:29 ⇒ 27/07/2016 | 11:08 | Autor: RTRS

Preglasavanje i kriza vlasti u FBiH (VIDEO)

Na krizu vlasti u Federaciji ukazuje i odgađanje sjednice Predstavničkog doma federalnog parlamenta. Odgođena je na zahtjev Kluba HDZ-HSS, u kojem tvde da su ih koalicioni pertneri SDA i SBB preglasali prilikom usvajanja više zakona.
Parlament FBiH - Foto: RTRS
Parlament FBiHFoto: RTRS

U SDA tvrde da su u HDZ-u nezadovolji izmjenama Zakona o igrama na sreću. Naredne sedmice o svemu bi trebalo da razgovaraju stranačka rukovodstva. 

Danas prazne klupe u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Ipak, koalicija opstaje, kažu u HDZ-u. Kažu da su preglasani u slučaju Nacrta zakona o šumama, poljoprivrednoj i organskoj proizvodnji i premjeru i formiranju registra nekretnina u FBiH. Sjednica neće biti do daljnjeg. Naredne sedmice trebalo bi da se sastanu stranačka rukovodstva.

"Treba sjesti i definisati koja je to pozicija, koja je to parlamentarna većina, pa tek potom raditi", rekao je danas Јozo Bagarić, predsjednik Kluba HDZ BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Paralamentarna većina je stabilna, tvrde u SDA. Ipak, interesi svih nisu ostvareni. Predstavnički dom federalnog parlamenta, bez hrvatskih poslanika usvojio je izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.

"Moguće je da ovaj postupak HDZ ima veze sa procedurom u Domu naroda s obzirom da ovaj zakon tek slijedi da bude razmatran u Domu naroda" izjavio je Ismet Osmanović, predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

U HDZ-u tvrde da kriza nije zbog izmjena Zakona o igrama na sreću. Za razliku od SDA, u SBB-u im vjeruju.

"Oni eksplicitno tvrde da se ne radi o zakonu o igrama na sreću i ja nemam razlog da ne vjerujem da je to tako", riječi su Nasira Beganovića, predsjednika Kluba poslanika SBB u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Opozicione stranke smatraju da je kriza u vladajućoj koaliciji inscenirana.

"Ovdje se radi o predizbornoj kampanji pred lokalne izbore i vidjećete da nakon lokalnih izbora na prvom zasjedanju će ići sve glatko", kaže DŽenan Đonlagić, predsjednik Kluba poslanika DF u Predstaničkom domu Parlamenta FBiH.

Prethodno, koalicioni partneri treba da riješe nesuglasice. Za danas su bili najavljeni nastavci dvije prekinute sjednice i početak redovne.