latinica  ћирилица
26/07/2016 |  18:34 ⇒ 27/07/2016 | 11:08 | Autor: RTRS

Neusvajanjem zakona javni emiteri dovedeni na ivicu opstanka (VIDEO)

Odbor sistema javnih emitera u BiH utvrdio je da je neusvajanjem izmjena Zakona, kojim je trebalo da bude regulisano finansiranje javnih servisa - finasijska situacija dovedena na ivicu opstanka.
Televizija - Foto: RTRS
TelevizijaFoto: RTRS

O novom načinu naplate RTV takse, više bi moglo da bude poznato prvog avgusta, nakon sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH. Јavni emiteri, RTRS i BHRT, priliv sredstava ipak očekuju, i to od procesa digitalizacije, jer su ova dva sistema vlasnici opreme. 

Do usvajanja novog načina naplate RTV takse, trebalo bi produžiti ugovore sa dominatnim telekom operaterima, ali istovremeno i sa elektroprivredama razmatrati mogućnost prelaska na novi način naplate – zaključak je Odbora sistema javnih emitera u BiH.

"O situaciji u kojoj su se našli emiteri obavijestićemo i domaće i strane institucije, kako bi se ukazalo na probleme koji dolaze za RTV sistem", izjavio je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT.

Bez obzira na probleme prikupljanja RTV takse, javni emiteri spremni su za puštanje testnog digitalnog signala za cijelu teritoriju BiH. To bi im trebalo donijeti i određene prihode, i to, kao vlasnicima opreme, prvenstveno RTRS-u i BHRTu.

Sve komercijalne stanice koje budu htjele emitovati digitalni signal moći će to da urade isključivo preko opreme ova dva emitera.

"Mi ćemo sigurno sačekati na taj prihod koji bi javni emiteri trebali da imaju od toga, ali ga se sigurno nećemo odreći i ne postoji ta institucija ili organizacija ili ustanova u BiH koja može da oduzme taj prihod javnim emiterima", napominje Draško Milinović, generalni direktor RTRS.

Izvjesno je da su javni emiteri, u procesu digitalizacije, odradili svoj dio posla i da su, spremni, testni signal za cijelu teritoriju BiH, pustiti u septembru.

Da li će i politika odgovoriti ovom izazovu, kao i onom o načinu prikupljanja RTV takse, trebalo bi da bude poznato nakon sjednice bh. parlamenta, 1. avgusta.