latinica  ћирилица
26/07/2016 |  21:30 | Autor: TANЈUG

Peskov: Putin se sprema za Erdoganovu posetu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin sa članovima Savjeta za bezbjednost Ruske federacije razgovarao o pripremama za posjetu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji dolazi u Moskvu 9. avgusta.
Dmitrij Peskov - Foto: Beta/AP
Dmitrij PeskovFoto: Beta/AP

"U kontekstu priprema za posjetu turskog predsjednika Erdogana planiranu za prvu polovinu avgusta, Putin je informisao stalne članove Savjeta za bezbjednost o nedavnim telefonskim razgovorima koje je imao s Erdoganom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom", kazao je Peskov, a prenio TAS S.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan posjetiće Sankt Peterburg 9. avgusta, najavio je ranije danas zamjenik turskog premijera Mehmet Šimšek.

"Naš predsjednik je potvrdio da će stići u Sankt Peterburg 9. avgusta. Mi smo danas ovdje kako bi što prije i ubrzano normalizovali situaciju i naše odnose, koji su poremećeni 24. novembra 2015. godine", izjavio je Šimšek u Moskvi na sastanku sa zamjenikom ruskog premijera Arkadijem Dvorkovičem, prenijela je agencija TAS S.

Turska je u novembru iznad tursko-sirijske granice oborila ruski vojni avion, što je značajno pogoršalo odnose dvije zemlje.

Šimšek je takođe zahvalio Rusiji za podršku turskoj vladi tokom pokušaja puča, kojeg je 15. jula izveo dio vojnog vrha, a turske vlasti tvrde da je pokušaj svrgavanja vlade organizovao muslimanski vjerski vođa Fetulah Gulen, koji se nalazi u dobrovoljnom izgnanstvu u SAD.

"Želio bih da vam zahvalim za podršku tokom nedavnih događaja u Turskoj i za to što podržavate demokratiju i tursku vladu", poručio je Šimšek Dvorkoviču.