latinica  ћирилица
27/07/2016 |  09:10 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

Dan ustanka obilježen u Mrkonjić Gradu i Stanarima

Predstavnici SUBNOR-a opštine Mrkonjić Grad danas su, povodom Dana ustanka naroda BiH protiv fašizma, položili vijence na spomen-obilježje stradalim partizanima na Kasimovcu na Partizanskom groblju.
Mrkonjić Grad - Foto: SRNA
Mrkonjić GradFoto: SRNA

Predsjednik SUBNOR-a ove opštine Vlajko Јović rekao je da ova organizacija svake godine odaje počast žrtvama fašizma.

- Svake godine obilježavamo 27. juli i sjećamo se nedužnih žrtava. Položićemo danas vijence i na spomen-obilježjima žrtvama fašističkog terora u mjestima Baraći, Ivovac i Podgorja - dodao je Јović.

Na partizanskom groblju Kasimovac sahranjeno je 313 žrtava fašističkog terora, u Baraćima 298, u Ivovcu 82 i u Podgorji 105.

Stanari: Služen parastos poginulim borcima NOR-a

U Stanarima je danas, povodom Dana ustanka protiv fašizma, služen parastos poginulim borcima NOR-a i položeni su vijenci kod spomen-kosturnice.

Predsjednik Opštinske organizacije Saveza boraca NOR-a Mirko Ilić rekao je da se u spomen-kosturnici nalaze posmrtni ostaci 4O poginulih boraca sa ovog područja, a da je više od 150 ljudi dalo svoje živote u borbi protiv fašizma.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Stanari Miladinko Kovačević rekao je da je riječ o prvom poslijeratnom obilježavanju sa ciljem da se od zaborava sačuvaju žrtve.