latinica  ћирилица
28/07/2016 |  12:10 ⇒ 12:23 | Autor: RTRS

"Zlatne ruke Potkozarja" - Sačuvati tradiciju od zaborava

U okviru "Ljeta u Prijedoru 2016" na malom prijedorskom trgu otvorena je deseta privredno-turistička manifestacija "Zlatne ruke Potkozarja".
Prijedor - manifestacija Zlatne ruke Potkozarja - Foto: RTRS
Prijedor - manifestacija Zlatne ruke PotkozarjaFoto: RTRS

Sačuvati potkozarsku tradiciju od zaborava cilj je ove manifestacije koja pored prodajnog karaktera ima i takmičarski. 

Ove godine na takmičenje se odazvalo sedam udruženja, dvije radionice, Privredna komora i 30 pojedinaca koji Prijedorčanima nude razne rukotvorine. Na 21 štandu izloženi su ručni radovi – posuđe, nakit, slike, razni ukrasi te vezeni stolnjaci.

- Nudimo unikatne torbe, ručne radove, dekupaž na drvetu, radimo vezene peškire, stolnjake.To sve izrađuju djeca udruženja sa posebnim potrebama - kaže Vesna Berić, predsjednica Udruženja roditelja djece s posebnim potrebama.

Ova manifestacija ima prodajni i takmičarski karakter, a pored prve tri nagrade, za koje je obezbijeđen novac, takmičari će biti nagrađeni i za najbolji štand i najljepši eksponat. Osim učesnika iz Prijedora, izlagači dolaze iz Gradiške, Dubice i Novog Grada.

Očuvanje i njegovanje kulture, tradicije te običaja naroda Potkozarja, cilj su ove manifestacije koju svake godine posjete mnogi Prijedorčani.

- Ovo je izuzetna prilika da građani Prijedora, naročito žene Prijedora, pokažu šta su to u ovoj godini radile, šta su stvorile ali je i prilika da njihov rad bude verifikovan od svih onih koji ovih dana budu boravili ovdje na trgu - rekao je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

Svi oni koji žele da posjete "Zlatne ruke Potkozarja", na mali gradski trg, mogu da dođu do kraja sedmice kada će najboljima biti uručene nagrade.