latinica  ћирилица
28/07/2016 |  12:43 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

Isinbajeva: Neka se Rio trese od ruske himne

Dvostruka olimpijska šampionka u skoku sa motkom Јelena Isinbajeva, koja je odlukom Svjetske atletske federacije i Međunarodnog olimpijskog odbora spriječena da se takmiči u Riju, poručila je ruskim sportistima da učine sve kako bi se ruska himna što češće čula na Olimpijadi.
Isinbajeva se rasplakala pred Putinom (foto: © Sputnik/ Sergej Gunjejev) -
Isinbajeva se rasplakala pred Putinom (foto: © Sputnik/ Sergej Gunjejev)

"Takmičite se tako da cijeli svijet zadrhti i da se ruska himna stalno čuje u sportskim arenama u Riju", poručila je Isinbajeva svojim kolegama.

Ona ističe da su se ruski sportisti "suočili sa bezakonjem, nepravdom i samovoljom izvjesnih ljudi u svijetu sporta koji rade što hoće".

Ruska šampionka je, kroz suze, poželjela članovima ruske reprezentacije da svima pokažu šta mogu da učine, kako bi svi "pseudo-čisti" strani sportisti shvatili da su se "namjerili na pogrešne ljude".

Isinbajeva, koja nikada zvanično nije bila pozitivna na doping, smatra da su ruski atletičari "tretirani bezobrazno i da su grubo isključeni sa takmičenja".

Mnogi sportisti su se godinama pripremali za Olimpijadu, ali su im oduzeti san i cilj koji ih je pokretao, navela je ona i dodala:

"Mi kolektivno plaćamo za greške manje odgovornih sportista koji su prekršili pravila".

Ona je podnijela žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, pošto Međunarodni olimpijski odbor njoj i drugim ruskim atletičarima nije dozvolio da učestvuju na Olimpijadi u Rio de Žaneiru.