latinica  ћирилица
28/07/2016 |  18:45 ⇒ 29/07/2016 | 08:33 | Autor: RTRS

S kakvim porukama Bakir Izetbegović odlazi u Novi Pazar? (VIDEO)

Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić sa delegacijom SDA u Novom Pazaru prisustvovaće sjednici Koordinacionog tijela SDA sa područja bivše Јugoslavije. Da li bi ova posjeta mogla da smiri ili dodatno zakomplikuje odnose u regionu?
Bakir Izetbegović - Foto: RTRS
Bakir IzetbegovićFoto: RTRS

 Suština Izetbegovićeve posjete mnogo je važnija od forme, pa je ključno pitanje kakve će poruke uputiti, kaže analitičar Dragomir Anđelković.

"Do sad smo imali Izetbegovića za koga nismo mogli da kažemo da je dobronameran, on sigurno ni sada neće dubinski promeniti svoja ubeđenja, ali se nadam da će postati pragmatičan, da će shvatiti da bez saradnje sa Srbima ništa neće postići", smatra Anđelković.

Do sad je Izetbegović ekstremno postupao, očekujući da će neko sa strane nametnuti centralizaciju BiH, ali Turska izlazi iz angloameričke, evroatlantske matrice i počinje da vodi svoju politiku, ocjenjuju analitičari. Sastanak Koordinacije SDA regiona pokazaće, kažu, kakav će kurs slijediti.

"Ako će im biti kurs u skladu sa onim što je politika Ankare, s kojom su oni dugo bili povezani, a to podrazumeva pomirenje i sa Rusijom i sa Srbijom, znači posle svih najnovijih dešavanja Turska menja svoj pristup. Ako je to i njima smernica – onda je to pozitivno", dodaje Anđelković.

Turska traži svoju budućnost u saradnji s Rusijom, a to bi trebalo da bude poruka Izetbegoviću da bi konačno morao da se okrene dijalogu sa Srbima i s njima gradi budućnost, kaže Anđelković.