latinica  ћирилица
30/07/2016 |  12:49 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

Penzionerska avantura na triciklima (VIDEO)

Neobični putnici u Prijedoru. Dva prijatelja, 77-godišnji Јože Marolt i 70-godišnji Јakov Raspet krenuli su iz Slovenije u avanturu triciklima. Јedan je krenuo iz Maribora, drugi iz Ljubljane.
Dva slovenačka penzionera putuju triciklima - Foto: RTRS
Dva slovenačka penzionera putuju triciklimaFoto: RTRS

U Prijedoru su se sreli, da bi zajedno nastavili avantutu. Kažu, putovaće bez plana, dok god ih zdravlje služi.

Јože i Јakov, penzioneri - avanturisti u osmoj deceniji, neobičnim triciklima prošle sedmice krenuli su iz Slovenije putevima bivše Јugoslavije.

Svako je krenuo iz svog grada, a sastali su se u Prijedoru. Spavaju i kuvaju pod vedrim nebom, a tricikli su im pokretna kuća. Kažu, za ovakvu avanturu potrebno je imati slobodnog vremena, sasvim malo novca i biti pomalo lud.

"Mi smo penzioneri, imamo mjesec, mjesec i po dana, gdje god stignemo tamo prespavamo, nemamo nikakvog plana. Gdje god smo stigli vrlo ljubazni ljudi", kaže Јože Marolt iz Maribora.

"Namirnice kuhinju, imam i šator, rijetko ga postavljam jer nije ni potrebno, a gore na vrhu mi je spavaća soba", doadje i njegov saputnik, Јakov Raspet, a na pitanje kakoporodica reaguje. šaljivo odgovara: "Porodica, polako sam je naučio da sam malo čuknut u glavu".

Upoznali su se slučajno, spojila ih je ljubav prema triciklima. Јože je na triciklu u Americi i Kanadi proputovao 13 hiljada kilometara.

"Glavni problem za mene je bio u Arizoni, to su one pustinje, bile su zmije, bojao sam se zmija, a u Kanadi medvjedi. Četiri puta sam u Kanadi sreo medvjeda", govori Јože Marolt.

Ovi avanturisti kažu, iz Srpske će ponijeti lijepe uspomene na ljubazne domaćine.

Nekoliko dana putovaće zajedno, a onda svako svojim putem. Važno je da su u prirodi. Osjećaj slobode, kažu, nema cijenu.