latinica  ћирилица
02/08/2016 |  15:12 ⇒ 15:12 | Autor: SRNA

U Srpskoj nema zaraženih virusom zapadnog Nila

U Republici Srpskoj ni ove, kao ni prošle godine nije prijavljen nijedan slučaj groznice zapadnog Nila, rečeno je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske nakon što je institut "Batut" iz Beograda proteklog vikenda registrovao prvog zaraženog pacijenta.
Laboratorija (Foto: Thinkstock) -
Laboratorija (Foto: Thinkstock)

Specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir upozorila je da se virus zapadnog Nila prenosi ugrizom komarca, a ne putem kontakta sa ljudima ili sa zaraženim pticama.

- Za groznicu zapadnog Nila je karakteristično da se infekcija uglavnom odvija bez simptoma ili su oni blagi i nespecifični. Simptomi nastaju tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca što je period inkubacije. Približno 80 odsto zaraženih osoba nema nikakve simptome - objasnila je Vukmirova.

Ona je dodala da 20 odsto zaraženih osoba ima blaže simptome kao što su temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad oticanje limfnih žlijezda ili osip po tijelu.

-Simptomi traju kratko ili četiri do sedam dana. Teška klinička slika sa zahvatanjem centralnog nervnog sistema /meningitis, encefalitis/ javlja se kod manje od jedan odsto inficiranih. Nema specifične terapije kao ni vakcine protiv groznice zapadnog Nila - istakla je Vukmirova.

Ona je objasnila da je sprečavanje ujeda komarca najlakši i najefikasniji način prevencije bolesti izazvane ovim virusom.

- Prilikom boravka u prirodi trebalo bi koristiti insekticide na otkrivenim dijelovima tijela, nositi odjeću koja pokriva noge i ruke, ne izlagati se komarcima u sumrak i u zoru, uništavati te insekte zaprašivanjem naseljenih područja, koristiti zaštitne mreže na vratima, prozorima i oko kreveta, podesiti klima-uređaje na niže temperature kao i sobne insekticide - savjetuje Vukmirova.

Ona je navela da se smanjenje broja komaraca na otvorenom postiže isušivanjem izvora stajaće vode u kojima komarci mogu da polože jaja.

- Najmanje jednom nedjeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cvijeće, kanti, buradi i limenki. Svakodnevno treba mijenjati vodu za kućne ljubimce. Ukloniti odbačene gume i druge predmete u kojima voda može da sa nakuplja. Provjerite i da li krovni oluci pravilno odvode vodu i očistite ih na proljeće i jesen. Hlorišite bazene za plivanje, spoljne saune i tople kupke - poručila je Vukmirova.

U Srpskoj se 2014. godine pretpostavljalo da 10 lica sa područja Banjaluke, Doboja i Trebinja vjerovatno ima groznicu zapadnog Nila.

- Svi su bili dijagnostikovani u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i vode se kao vjerovatni slučajevi u skladu sa međunarodnom definicijom slučaja zaraznih bolesti - rečeno je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Institutu napominju da nijedan slučaj nije potvrđen.

Direktor Instituta "Batut" Dragan Ilić rekao je da da u tom istitutu imaju podatke da je na široj teritoriji Srbije zabilježeno prisustvo virusa groznice zapadnog Nila, što govori da je neophodno intenzivno tretirati komarce i preduzimati mjere da se građani zaštite od njihovih uboda.