X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
04/08/2016 |  21:27 ⇒ 21:31 | Izvor: TANЈUG

Tri osobe povrijeđene na protestu protiv veličanja Oluje u Zagrebu

Tokom protestne akcije protiv veličanja "Oluje", koja je večeras održana u Zagrebu na Trgu bana Јosipa Јelačića, povrijeđene su najmanje tri osobe, izjavila je za N1 Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata "Rosa".
Incident u Zagrebu (foto: Screenshot: Index) -
Incident u Zagrebu (foto: Screenshot: Index)

Kao i ranijih godina pred godišnjicu "Oluje" u Zagrebu su nevladine organizacije željele da održe protest protiv veličanja "Oluje", ali to je zabranio MUP.

Ipak, oni su došli na Trg da bi održali mirnu protestnu akciju, ali su stigli i veterani pa je morala da interveniše policija, navodi N1.

"Vikali su nam će nas silovati, ubiti, da bježimo iz Hrvatske", kaže Nela Pamuković iz zagrebačkog Centra za žene žrtve rata "Rosa".

"Dali smo izjavu u policiji o dobijenim povredama i mogućim počiniocima", kaže Pamuković, ističući da je sve vrijeme situacija bila napeta i da su se pribojavali da će veterani probiti policijski kordon i napasti demonstrante.

Pamuković je jedna od napadnutih, a povrijeđene su još dve osobe koje su s njom bile u grupi.

"Јednog kolegu su pogodili jajetom, koleginica je dobila udarac u glavu, a ja sam pogođena iza vrata. Јoš smo u šoku. Sve vrijeme nas je pratila policija. Situacija je bila divlja, stalno je postojala opasnost da veterani probiju policijski kordon i da napadnu demonstrante", kaže Pamuković.

Neposredno po završetku protesta, u zagrebačkoj policiji su rekli da je protest "protekao mirno i da niko nije povrijeđen".

Zbog zabrane održavanja antiratnoga protesta, organizacije Centar za žene žrtve rata - Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb) održali su mirnu protestnu akciju s početkom u 18 sati.

Smatraju da je odluka MUP-a koju je donio o zabrani mirnog okupljanja "kulminacija već poznate prakse policije da onemogući javna okupljanja politički nepodobnih".