latinica  ћирилица
05/08/2016 |  12:24 ⇒ 06/08/2016 | 13:50 | Autor: RTRS

U Srpskoj i Srbiji pomeni za Srbe stradale u "Oluji" (FOTO/VIDEO)

Parastosima i oglašavanjem zvona s pravoslavnih hramova, u podne, Srpska i Srbija nastavile su danas obilježavanje 21. godišnjice od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", potpomognute NATO-om.
Beograd - "I Srbi su žrtve" - Foto: RTRS
Beograd - "I Srbi su žrtve"Foto: RTRS

Tri minuta zvonila su i zvona Crkve Svete Trojice u Banjaluci. Za nevino stradale Srbe za područje Republike Srpske Krajine parastos je služen i u Trebinju.

Trebinje - parastos (Foto: RTRS)

U Beogradu su u podne zvonila zvona svih pravoslavnih hramova, a u centru grada je zaustavljen saobraćaj i organizovana je šetnja nazvana "I Srbi su žrtve". Prije toga, u Crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu, za 2.000 Srba ubjenih u Oluji služen je parastos.

U Domu omladine u Banjaluci večeras je prikazan danski dokumentarni film "15 minuta - masakr u Dvoru" i održana tribina.

Preko 220.000 protjeranih, 2.000 ubijenih, od čega gotovo jedanak broj nestalih posljedica je stravičnog egzodusa Srba iz Banije, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije. Žrtavama hrvatske politike devedesetih u beogradskoj Crkvi Svetog Marka služen je parastos.

U prepunoj crkvi parastos je služio vikarni episkop Arsenije, koji je u obraćanju okupljenom narodu rekao da treba opraštati, ali ne zaboravljati.

Beograd - parastos (Foto: RTRS)

- Proteklih 20 godina je prošlo sa bolom i prazninom koje ništa ne može popuniti, ali sa nadom u vaskrslog Hrista nadamo se da ćemo se ponovo susresti u Njegovoj radosti - rekao je vladika Arsenije, te dodao da se danas treba sjetiti svih stradalih Srba, koji su živote dali za slobodu štiteći svoje domove i živote.

Nevino stradalim žrtavama pogroma parastos je služen i u Trebinju, a vladika zahumsko-hercegovački Grigorije poručio je da je Srbima neophodno hrabrosti za življenje i postojanje, uz pogled na budućnost otvorenih očiju, i mudrost do one mjere, koja je neophodna za opstanak.

Na 21. godišnjicu tuge za stradalima, u podne u gradovima u Srbiji oglasila su se crkvena zvona i sirene, a život u njima na tri minuta je stao.

U Beogradu je u podne održana šetnja pod nazivom "I Srbi su žrtve". Ovom šetnjom poslata je poruka međunarodnoj zajednici da ne može biti pomirenja i trajnog mira u regionu ako se favorizuju i uvećavaju hrvatske, bošnjačke i albanske žrtve, a ponižavaju i negiraju srpske žrtve.

Učesnici šetnje su nosili transparent sa natpisom "I Srbi su žrtve", a predvodili su ih muškarci obučeni u ličku narodnu nošnju.

Akademija "I Srbi su žrtve" (Foto: RTRS)

Iz Beograda i danas poruka da sve dok zvanična hrvatska politika nastavi da negira stradanja Srba, a najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata naziva svojom najvećom pobjedom teško će doći do pomirenja.

- Dok se ne promjeni politika koja ne priznaje srpske žrtve, koja sada već otvoreno zagovara povratak ustaštva u kojoj se najviši zvaničnici slikaju sa ustaškim simbolima, kako možemo govoriti o pomirenju? - pita Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Srbije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milemko Savanović, koji je u Beogradu prisustvovao memorijalnoj akademiji kojom je završeno obilježavanje Dana sjećanja, rekao je da se srpski narod devedesetih godina ponovo našao na udaru ustašstva.

- Narod koji se pokazao kao najiskreniji i razvio živi osjećaj za sve vrijednosti civilizacije, došao je pod udar nacizma, fašizma i ustaške države, koja je samo zaspala kratkim snom od 1945. godine i ponovo se probudila devedesetih godina u namjeri da se definitivno obračuna sa srpskim življem, posebno u Hrvatskoj, što im je i uspjelo. Unaprijed se znalo ko je zločinac, a ko žrtva - istakao je Savanović.

Hrvatski državni vrh i ove godine nastavio je da negira stravičan zločin iz avgusta 95, pa je kao i prethodnih godina, i ovu 21. godišnjicu dočekao slaveći. Da se ni više od dvije decenije mnogo toga nije promijenilo govore i današnje poruke iz Knina praćene ustaškim pokličima, koje Oluju nazivaju politički opravdanom, etički čistom i briljantno izvedenom. 

Srpska i Srbija, održale su centralnu manifestaciju sinoć u Busijama kod Zemuna.