latinica  ћирилица
06/08/2016 |  07:43 ⇒ 07/08/2016 | 07:57 | Autor: RTRS

Novi Grad: Obilježeno stradanje i progon Srba u akciji "Oluja" (VIDEO/FOTO)

U znak sjećanja na 220. 000 prognanih i 2.000 ubijenih i nestalih Srba iz Republike Srpske Krajine u akciji Oluja, u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu služen je parastos. 21. godišnjica stradanja Srba obilježena je i u naseljima Tunjice i Svodna, gdje je izbjeglička kolona 1995. godine granatirana.
Novi Grad - obilježavanje stradanja i progona Srba u "Oluji" - Foto: RTRS
Novi Grad - obilježavanje stradanja i progona Srba u "Oluji"Foto: RTRS

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac i načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić bacili su da u rijeku Unu vijenac sa "mosta spasa", preko kojeg je u BiH u avgustu 1995. godine prešlo 100.000 izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom s područja Banije, Korduna i Like.

Godišnjica egzodusa srpskog naroda sa područja Hrvatske obilježena je parastosom u hramu svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu i hramu Svetog Save u Svodni, a protjerani Srbi zapalili su svijeće prema "mostu spasa“ na graničnom prelazu Dvor-Novi Grad.

Položeni su vijenci kod spomen obilježja u naselju Tunjica i Svodna u znak sjećanja na Srbe stradale u Oluji. Prije 21 godinu, nepreglednu kolonu Srba, protjeranih sa svojih ognjišta iz Republike Srpske Krajine kod Žirovca je napala hrvatska vojska i Peti korpus takozvane Armije BiH.

Tada je stradalo 700 srpskih civila. Spasavajući goli život, od četvrtog do sedmog avgusta 1995. godine preko „mosta spasa“ Dvor – Novi Grad prešlo je više od stotinu Srba, protjeranih iz Hrvatske. Nakon što su prešli most, preživjeli Srbi iz Republike Srpske Krajine krenuli su prema Prijedoru, ali je kod novogradskog sela Svodna hrvatska avijacija, ušavši duboko u teritoriju Republike Srpske, granatirala izbjegličku kolonu.

 Novi Grad: Obilježena godišnjica stradanja Srba u "Oluji" (Foto: Srna)

Poginulo je šest lica, na desetine je ranjeno, a pod udarom hrvatske avijacije u Svodni su stradali i brojni objekti. Srbi protjerani sa svojih vijekovnih ognjišta i danas žale za nevino stradalima, za svojim kućama i uspomenama. Ni 21 godinu kasnije, veliki broj Srba nije se vratio na svoja ognjišta, a mnogi od njih i danas pokušavaju ostvariti stanarska i druga prava.

U hrvatskoj akciji Oluja, koja je izvedena uz pomoć i podršku NATO-a i jednica Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, sa područja sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banije, protjerano je više od 220.000 Srba.

Na evidenciji Dokumentaciono – informativnog centra Veritas nalazi se 1. 856 poginulih i nestalih Srba tokom i nakon Oluje, od kojih su 1. 206 civili, a među njima tri četvrtine stariji od 60 godina. Među žrtvama je i 546 žena.
Od ukupnog broja žrtava, do sada je rasvijetljena sudbina 1.019 lica.

Јuče su se na tri minuta oglasile sirene i zvona u hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve u znak sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj akciji "Oluja".

Novi Grad - obilježavanje stradanja i progona Srba u "Oluji"
Foto: RTRS

Novi Grad - obilježavanje stradanja i progona Srba u "Oluji"
Foto: RTRS

Novi Grad - obilježavanje stradanja i progona Srba u "Oluji"
Foto: RTRS

Novi Grad - obilježavanje stradanja i progona Srba u "Oluji"
Foto: RTRS

Novi Grad - obilježavanje stradanja i progona Srba u "Oluji"
Foto: RTRS