X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/08/2016 |  13:10 | Izvor: Novosti

Stomak reaguje na ljetnje vreline

Vrućina mnogima ne prija, pa i savršeno zdrave osobe ponekad teško podnose ovakvo vrijeme.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Organizam na visoku spoljnu temperaturu reaguje na razne načine, a jedna od tegoba koja se javlja kod mnogih su stomačni problemi.

Grčevi, bol u stomaku, mučnina i pojava dijareje simptomi su koji se često javljaju kada temperatura prelazi 30 stepeni. Doktorka Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u Srbiji, objašnjava da uzročnici ovakvog stanja mogu biti brojni, a jedan od njih je i naglo rashlađivanje organizma.

“Unošenje hladne hrane i pića kada je tijelo pregrejano može da iziritira crijeva i da dovede do iznenadnih bolova u stomaku, grčeva i pojave dijareje“, kaže dr Dimitrijević. “Prirodno je da organizam tako reaguje, jer je temperatura u stomaku naglo promjenjena. Simptomi koji se tada javljaju uglavnom su trenutni i najčešće prolaze istog dana“.

Bolovi i dijareja često umiju da iznenade, a da bismo smirili stomak dr Dimitrijević savjetuje uzimanje probiotika ili medicinskog uglja. Probioticima se u organizam unose dobre bakterije, koje održavaju ravnotežu crevne flore, što pomaže da se i preveniraju i saniraju stomačne tegobe.

Važno je i da se ishrana prilagodi ljetnjoj vrućini. Hrana mora da bude lagana, jer obilni obroci mogu da opterete želudac i crijeva, pa osim bolova može da dođe do nesvjestice i pada krvnog pritiska. Mlijeko i mliječne proizvode treba izbjegavati, a stručnjaci savjetuju da tokom ljeta obroci budu češći, a porcije manje. Ukoliko tegobe traju duže od jednog dana to je znak da je u pitanju neka virusna ili bakterijska infekcija, pa bi trebalo potražiti savjet ljekara.

Kod nekih osoba stomačne tegobe javljaju se samo kao odgovor organizma na vrućinu, bez nekog posebnog uzroka. Ukoliko osjetite mučninu i neprijatnosti u gastrointestinalnom traktu, a niste pojeli pokvarenu hranu, sladoled ili pili hladno piće, pored probiotika stomak može da smiri i šolja čaja od nane ili čaša mlake prokuvane vode.