X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
07/08/2016 |  21:53 | Izvor: TANЈUG

GMO komarci u borbi protiv virusa zika

Američka uprava za hranu i lijekove, poslije nekoliko mjeseci debate, dala je dozvolu kompaniji „Oksitek“ da na slobodu pusti hiljade genetski modifikovanih komaraca, kako bi se borili protiv širenja bolesti, među kojima je i virus zika.
Komarac (foto: James Gathany/CDC/Associated Press) -
Komarac (foto: James Gathany/CDC/Associated Press)

Komarci će biti pušteni na Floridi, a projekat kompanije koja se bavi biotehnologijom i specijalizuje za „inovativnu kontrolu insekata“ trebalo bi da drastično smanji populaciju „divljih komaraca“ u ovoj američkoj državi, a u budućnosti i u drugim zemljama poput Brazila, gdje zika preti milionima građana, kao i sportistima i posjetiocima Ljetnih olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije, međutim, kažu da još nema dokaza da ovakve metode zaista sprečavaju epidemije i procjenjuju da bi oko četiri miliona ljudi moglo da bude inficirano zika virusom do kraja godine, a najveća zabrinutost je veza virusa sa deformitetima lobanje i mozga kod novorođenčadi.

Ipak, s obzirom na slabe dosadašnje rezultate borbe sa zikom, izgleda da je jedini način da se virus zaustavi - da se uništi ili promijeni komarac koji ga prenosi.

Pošto ne postoji vakcina protiv virusa zika, borba protiv njega svodi se na kontrolisanje komarca koji prenosi virus.

Istraživači se trude da genetski promijene komarce.

„Pokušavamo da manipulišemo komarcima na takav način da budu otporni na te viruse, kako bi prenošenje moglo da bude prekinuto“, objašnjava Aleksander Franc, sa Univerziteta Mizuri.

Ipak, jedan drugi metod koristi bakteriju da se, ili steriliše mužjak komarca ili da se spreči da komarac bude zaražen virusom.

Istraživači iz britanske kompanije „Oksitek“ modifikovali su komarca tako da njegovo potomstvo umire prije nego što može da se reprodukuje.

Јedan naučnik iz „Oksiteka“ izjavio je za Glas Amerike da su testovi na Kajmanskim Ostrvima i u Brazilu smanjili broj larvi divljih komaraca više od 80 odsto.

GMO komarci trebalo bi da utiču na smanjenje populacije tih insekata u oblasti u kojoj budu pušteni u prirodu
Kada ta određena populacija komaraca spadne na nivo kada više ne predstavlja prijetnju, pažljivim praćenjem moglo bi da se odredi da li treba pustiti dodatni broj modifikovanih komaraca ili bi insekticidi mogli da završe posao.

Na sličan način protiv komaraca bore se u Kini. Eksperti za tropske bolesti svake nedjelje puste u divljinu tri miliona komaraca zaraženih specijalnom bakterijom i od nekadašnjeg broja komaraca u oblasti kod grada Guangdžoua ostala je tek jedna desetina.