latinica  ћирилица
08/08/2016 |  08:02 ⇒ 10:44 | Autor: B92

Hrvatska savladala Španiju

Košarkaši Hrvatske su u dramatičnom meču savladali Španiju sa 72:70 (13:21, 19:17, 15:16, 25:16) i uspješno započeli takmičenje u grupi B olimpijskog turnira.
Rio 2016 - Košarka (Ilustracija: RTRS) -
Rio 2016 - Košarka (Ilustracija: RTRS)

"Vatreni" su u pravom trileru do pobjede stigli nakon prilično lošeg starta protiv evropskih prvaka, trojke uz sirenu na poluvremenu i blokade Darija Šarića nad Pauom Gasolom u posljednjoj sekundi meča.

Hrvate nije htio šut u prvih dvadesetak minuta, napadi su im bili neorganizovani i brzopleti, a Gasol i Mirotić su suvereno kontrolisali reket, dok su njihovi saigrači gradili prednost iza linije za tri.

Međutim, baš odatle je stiglo gorivo za preokret Hrvatske. Hezonja je pogodio "fejd avej" trojku uz sirenu za minus šest pred odlazak na odmor i održao svoju ekipu koliko-toliko u igri.

Španci su odbili taj nalet rivala, ali su u 34. minutu Ukić i Babić vezanim poenima donijeli prvu prednost svom timu, nakon čega je na parketu počelo da pršti sa svih strana.

Poeni Rodrigeza, Bogdanovića i Gasola su uveli meč u triler završnicu, a Mirotić je trojkom 12,8 sekundi prije kraja Špance približio na "minus jedan" i dao im nadu za pobjedu.

Međutim, na scenu je stupio Šarić koji je pogodio jedno bacanje, a zatim blokadom spriječio Gasola da odvede meč u produžetke.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Bojan Bogdanović sa 23 poena, a Planinić je dodao 11, dok je na drugoj strani Gasol ubacio 26, a Mirotić 19 poena.

Hrvatska u drugom kolu igra protiv Argentine.