X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
08/08/2016 |  08:13 | Izvor: RTS

Pilula spasa za astmatičare?

Borba protiv astme bi uskoro mogla da postane veoma jednostavna zahvaljujući piluli koju su razvili britanski naučnici. Prva testiranja pokazala su da je lijek "fevipiprant" znatno smanjio simptome astme, poboljšao funkciju pluća, suzbio upalu i popravio stanje disajnih puteva.
Astma (Foto: Thinkstock) -
Astma (Foto: Thinkstock)

Prva pilula napravljena u posljednje dvije decenije za koju je potvrđeno da znatno smanjuje sve tegobe sa kojima se bore astmatičari rezultat je rada naučnika Univerziteta u Lesteru.

Britanski naučnici tvrde da će biti veoma uspješna.

- Ova pilula bi mogla da donese velike promjene u budućnosti liječenja astme - rekao je vođa istraživanja Kris Brajtling.

Lijek "fevipiprant" (QAW039) je znatno smanjio simptome astme, poboljšao funkciju pluća, suzbio upalu i popravio stanje disajnih puteva.

Trenutno se vrše analize testova obavljenih na pacijentima oboljelim od astme. U testiranju je učestvovala 61 osoba. Јedna grupa je dva puta dnevno dobijala 225 mg lijeka tokom 12 nedjelja, dok je druga grupa dobijala placebo uz lijekove koje su ranije dobijali.

Istraživanje je osmišljeno kako bi primarno ispitalo efekte na upalu disajnih puteva mjerenjem eozinofila u ispljuvku. Riječ je o mjerenju bijelih krvnih zrnaca čiji je broj povećan u slučajevima astme. Tim mjerenjem se procjenjuje ozbiljnost stanja pacijenta.

Ljudi koji ne boluju od astme imaju manje od jedan odsto eozinofila, dok procenat kod oboljelih iznosi pet odsto.

Kod onih koji su dobijali novu pilulu postotak je, s prosječnih 5,4 odsto, pao na 1,1 odsto tokom 12 nedjelja.

- Mjerili smo simptome, funkciju pluća, uzimali uzorke disajnih puteva i skenetom obavili snimanje pluća kako bismo ustanovili efekte novog lijeka. Poboljšanja su vidljiva u svim slučajevima. Lijek bi mogao da spriječi napade astme, smanji broj pacijenata primljenih u bolnicu i ublažiti simptome - objasnio je profesor Brajtling.