latinica  ћирилица
08/08/2016 |  09:44 ⇒ 10:23 | Autor: SRNA

Pristrasne sudije osudile Mladića prije izricanja presude?

Ako Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbije podnesak kojim su advokati generala Ratka Mladića tražili obustavljanje postupka i izuzeće pristrasnih sudija, gotovo je izvjesno da će mu biti izrečena drakonska kazna, izjavio je advokat Miodrag Stojanović, član tima odbrane generala Mladića.
 - Foto: B92
Foto: B92

"Tražili smo izuzeće sudija Alfonsa Orija i Kristofa Flugea, koji se nalaze u sudskom vijeću koje vodi postupak protiv generala Mladića, te da se kompletno suđenje vrati na početak zbog potpuno neregularnih uslova u kojima je postupak vođen. Bilo gdje u svijetu nemoguće je da u suđenju optuženom učestvuju sudije koje su optuženiku presudile i prije postupka", rekao je Stojanović za "Euroblic".

On je pojasnio da su sudije Ori i Fluge, prije nego što je Mladićev predmet pred Haškim tribunalom uopšte počeo da se obrađuje, u nekim ranijim procesima već pominjali njegovog klijenta kao "sukrivca za zločine" koji su osuđenima stavljani na teret.

"Ori i Fluge učestvovali su u suđenjima Zdravku Tolimiru, Stanislavu Galiću, Momčilu Krajišniku i u nekim drugim predmetima, gdje su u presudama navodili navodnu odgovornost generala Mladića za zločine u Srebrenici, učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, granatiranju Markala", kaže Stojanović.

Prema njegovim riječima, ovako pristrasne sudije ne bi mogle da budu angažovane ni u jednom normalnom suđenju.

"Nenormalno je i da predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Teodor Meron, koji će voditi žalbeni postupak, prije završetka suđenja daje izjave da je Mladić kriv", smatra Stojanović.

On je dodao da je odbrana tražila i formiranje posebne radne grupe UN koja bi trebalo da sačini izvještaj o tome da li su Mladićeva prava na pošteno suđenje prekršena.

Predstavnici Haškog tužilaštva prije nekoliko dana Tribunalu su dostavili podnesak o ovoj temi i u njemu od Žalbenog vijeća traže da bude odbijen podnesak Mladićeve odbrane.