latinica  ћирилица
08/08/2016 |  13:18 | Autor: B92

Kina probija etički zid - mijenjaju ljudske gene

Kineski naučnici će ovog mjeseca napraviti veliki korak i prvi će na svijetu na ljudima sprovesti medicinsko istraživanje koje podrazumijeva promjenu gena "Crispr-Cas9" metodom.
Testiranje - Foto: ilustracija
TestiranjeFoto: ilustracija

Naučnici se nadaju da će im "Crispr" metoda zamjene dijela genetskog materijala otvoriti nova vrata u borbi protiv raka pluća.

Metoda se razvija od 2012. godine i predstavlja jednostavan i efikasan način da se ukloni i zamijeni dio genetskog materijala, a američki magazin "Sajens" ju je prošle godine proglasio za najznačajnije naučno dostignuće.

Međutim, sve vrijeme diskusiju o ovoj metodi prate i pitanja o etici, pa dosad niko nije sprovodio istraživanja na ljudima i naučni svijet će sa velikom pažnjom pratiti rad kineskog tima.

Naučnici će u ekstrahovanim ćelijama pacijenata zamijeniti gen za kodiranje proteina PD-1, koji služi za regulaciju i "obuzdavanje" imunog sistema, ali koji ćelije raka koriste da se "sakriju" od imunog sistema.

Naučnici će zatim izmijenjene T ćelije ubrizgati nazad u tijelo pacijenta u nadi da će ih izbacivanjem proteina PD-1 natejrati da direktno napadnu ćelije raka.

- To je kao da van tijela pacijenta gradite armiju za borbu protiv raka - kaže profesor Lu Јu, vođa tima.

Kako je naveo, tim je oformljen krajem prošle godine i prošlog mjeseca je od relevatnih zdravstvenih tijela dobio sve dozvole.

- Planiramo da izaberemo deset volontera sa odmaklom fazom raka pluća, koji su prošli hemoterapiju, zračenje i druge vidove terapije. Imamo dosta prijavljenih i sada prolazimo kroz njihove kartone i pravimo listu - rekao je Јu.

Nova terapija će trajati od osam nedjelja do tri mjeseca, a istraživanje će trajati nešto više od godinu dana.

- Ukoliko se ovaj pristup pokaže kao bezbjedan, razmislićemo da proširimo istraživanje - rekao je Lu.