latinica  ћирилица
08/08/2016 |  18:29 ⇒ 09/08/2016 | 11:34 | Autor: RTRS

Preminuo Željko Kopanja, sutra sahrana (VIDEO)

U Banjaluci je danas od posljedica srčanog udara preminuo Željko Kopanja direktor i vlasnik "Nezavisnih novina" i "Glasa Srpske".
Željko Kopanja - Foto: Screenshot/YouTube
Željko KopanjaFoto: Screenshot/YouTube

Kako saznajemo, Kopanja je doživio težak infarkt u svojoj vikendici u kanjonu Ugra, u blizini Kneževa odakle je helikopterom prevezen u Univerzitetsko-klinički centar u Banjaluku.

Kopanja, čija je novinarska karijera, obilježila značajsn period društevnih događanja na ovim prostorima ostavio je veliki pečat u novinarstvu.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS Srpske saopšetno je da je Željko Kopanja dovezen medicinskim helikopterom danas u 16 časova i 42 minuta. Ljekari su se borili za njegov život sve do 17 časova i 37 minuta, kada je i preminuo.

Željko Kopanja, u Univerzitetski klinički centar primljen je bez vitalnih funkcija. Osoblje internističke ambulante i dežurni karidolozi reanimirali su ga u Službi intenzivne medicine, ali nije bilo rezultata.

U helikopterskom servisu navode da su za manje od 12 minuta stigli do unesrećenog.

Kopanja, čija je novinarska karijera, obilježila značajan period društvenih događanja na ovim prostorima, ostavio je veliki pečat u novinarstvu. Kopanja je u novinarske vode ušao na nagovor dugogodišnjeg prijatelja i novinara Branislava Božića. Ni on, ni Kopanja se kako kaže Božić, nikada nisu pokajali zbog toga.

“Imao je veliku energiju i dan danas. Ostala je samo jedna mrlja. To što nikada nije razjašnjen teoristiski akt protiv njega”, napominje Božić.

Kolektivi Nezavisnih novina i Glasa Srspke zatečeni su smrću svog dugogodišnjeg direktora. Radio Televizija RS izražava saučešće porodici i kolektivu Nezavisnih i Glasa.

Saučešća su uputili i brojne novinarske kuće i udruženja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je večeras porodicu preminulog Željka Kopanje i izrazio saučešće povodom njegove iznenadne smrti.

Željko Kopanja rođen je 1954. godine u Kotor Varošu. Završio je ekonomiju, a novinarsku karijeru počeo u banjalučkom dnevnom listu “Glas”. 

Željko Kopanja dugogodišnji je banjalučki novinar. S karijerom iskusnog novinara u banjalučkom Glasu, pokrenuo je Glas Srpske. Tokom rata u BiH radio je za beogradski nedjeljnik “Telegraf”. Nakon rata u Banjaluci osniva dnevni list "Nezavisne novine".

Željko Kopanja, nakon brojnih prijetnji 1999. godine bio je žrtva atentata. Pod njegov automobil podmetnuta je eksplozivna naprava, a nakon borbe za njegov život, ljekari su mu amputirali obje noge. Počinioci ni do danas nisu pronađeni.

Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalog: Komisije za zaštitu novinara iz Njujorka, Udruženja pisaca iz Norveške, Srpske riječi iz Beograda, Udruženja novinara iz Italije.

Bio je direktor i vlasnik "Nezavisnih novina", koje su većinski vlasnik "Glasa Srpske", i u okviru kojih rade i radio-stanice Nes radio i Kastra Nes.

Željko Kopanja biće sahranjen sutra na mjesnom groblju u banjalučkom naselju Pavlovac. Prije sahrane u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci biće održana komemoracija povodom smrti Željka Kopanje.

"Nezavisne novine" objavile su na svom portalu da je početak komemoracije predviđen u 10.30 časova, a da je sahrana u 13.00 časova.