latinica  ћирилица
09/08/2016 |  13:51 ⇒ 14:08 | Autor: B92

Najstarija olimpijka u istoriji u finalu

Olimpijsko zlato uzela je još 1992. godine – gimnastičarka je koja je nastupala još pod zastavom SSSR, zatim i za Njemačku, kao i za rodni Uzbekistan.
Oksana Čusovitina (Foto: epa/Tatyana Zenkovich) -
Oksana Čusovitina (Foto: epa/Tatyana Zenkovich)

Oksana Čusovitina ima 41 godinu i najstarija je olimpijka u istoriji, učestvuje na svojim sedmim olimpijskim igrama, a uspjeh je još veći kada se uzme u obzir da se bavi gimnastikom, sportom u kojem su šampionke obično tinejdžerke.

To je sport u kojem 22-godišnju Ali Rejzman zovu "baka", ali za Oksanu su godine izgleda samo broj, ona nije došla samo da učestvuje, već se u nedjelju u disciplini preskok plasirala u finale.

Sedam godina nastupala je pod zastavom Njemačke, bio je to njen način da se zahvali jer se preselila u Njemačku kada joj je sin dobio leukemiju, a onda je dobila pomoć od tamošnjih trenera u Kelnu.

U Pekingu je osvojila srebro za Njemačku, a sada se ponovo takmiči pod zastavom Uzbekistana.

- Kada smo na podijumu, bilo bi lijepo da daju bolje ocjene za godine, ali svi smo jednaki - rekla je Oksana, čiji sin ima 17 godina i približnih je godina kao većina njenih rivalki.

- Volim ovaj sport, volim da nastupam pred javnošću i pred navijačima - dodaje ona.

Poslije Oksane, najstarija finalistkinja u preskoku jeste Un Јong Hong iz Sjeverne Koreje (27), tu su i dvije 16-godišnjakinje, kao i djevojke sa 19, 21 i 22 godine.