X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
10/08/2016 |  20:53 | Izvor: B92

Evo zašto bi trebalo češće da jedete kukuruz

Iako nam je veoma pristipačan većina ga ne koristi često u svom jelovniku. Saznajte zašto je važno da redovno konzumirate kukuruz.
Kukuruz - Foto: RTRS
KukuruzFoto: RTRS

Ova namirnica slatkastog ukusa i prekrasne žute boje sadrži vlakna koja snižavaju povišen nivo holesterola i brinu se za dobru liniju, folnom kiselinom koja štiti krvni sistem, vitaminom B1 – važnim za dobar rad mozga, a preko ugljenih hidrata pruža nam preko potrebnu energiju.

Američki naučnici otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći, pa je ova namirnica veoma zdrava čak i kad nije svježa.

Ako mislite da kukuruz ima previše kalorija, pogriješili ste! Klip kukuruza ima prosječno od 80 do 100 kalorija. Sadrži nezasićene masnoće koje se smatraju dobrima i održavaju zdrav nivo holesterola u krvi, smiruju upale i čuvaju zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da je kukuruz odličan zaštitnik srca zbog velikih količina vitamina B, a tu su i drugi vitamini i minerali, na primjer vitamin B5, folna kiselina, beta karoten, vitamina C, fosfor, kalcijum i magnezijum, kao i antioksidanti, lutein i zeaksantin.

Iako mnogi smatraju da je kukuruz obična, dostupna namirnica, koja raste na polju, on je zapravo jedinstvena namirnica puna aktivnih spojeva koji se nazivaju fitonutrijentima za koje je dokazano da štite zdravlje organizma antioksidativnim vrijednostima.

Kukuruz je pun vlakana koja su velika blagodat za probavu. Osim što će vam pomoći održati lijepu liniju, vlakna spriječavaju zatvor, pojavu hemeroida, pa navodno smanjuju i rizik od nastanka raka crijeva. Nedavna istraživanja pokazuju kako kukuruz pomaže razvoju dobrih bakterijau debelom crijevu.

Kukuruz je dobar i za želudačne probleme, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu.