latinica  ћирилица
12/08/2016 |  18:58 ⇒ 13/08/2016 | 13:05 | Autor: RTRS

Bošnjaci traže referendum o izdvajanju Srebrenice iz Srpske (VIDEO)

Na sceni je nova politizacija u režiji bošnjačkih političara. Referendumom na referendum - nezadovoljan odlukom Ustavnog suda RS da odlukom o raspisivanju referenduma o Danu Republike nije ugrožen vitalni interes Bošnjaka, poslanik SDA u bh. parlamentu Sadik Ahmetović najavljuje raspravu o referendumu o izdvajanju Srebrenice iz Srpske.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Apsolutno neprihvatljivo, neodrživo i neće se ni desiti, jasno poručuju predstavnici Srpske. Predsjednik Srpske ističe da je Srebrenica u okviru Srpske i da nikakvi referendumi to neće promijeniti. Ocjena koja se mogla čuti jeste da se ovakve izjave koriste u dnevno političke svrhe i prikupljanje poena pred predstojeće izbore.

Istovremeno, aktuelni načelnik Srebrenice Ćamil Duraković potvrdio je federalnim medijima da će sastanak probosanskih političkih aktera o inicijativi za ovaj referendum biti održan sljedeće sedmice.

Ni 24 časa od odluke Ustavnog suda Srpske nije prošlo, a Sadik Ahmetović u svom prepoznatljivom maniru putem federalnih medija pokušava da isprovocira Srpsku.

"Otvorićemo raspravu o donošenju odluke na Skupštini opštine Srebrenica da raspišemo referendum na području opštine Srebrenica o izdvajanju iz Republike Srpske“, rekao je Ahmetović, koji je poslanik SDA u Predstavničkom domu PS BiH.

Јunačenje bez pokrića, ništa se neće desiti oko Srebrenice – jasno ocjenjuje predsjednik Srpske, najnovije pokušaje bošnjačkih političara.

"Te tvrdnje Ahmetovića i pokušaj u Srebrenici od strane Bošnjaka da isprovociraju stvari su obična glupost, na kraju veoma je jasno da ustavnim poretkom predviđena je i raspodjela teritorije i da referendum RS o danu nije pitanje teritorije niti bilo šta drugo vezano za isključivo za ustavna pitanja, nadležnosti koje su regulisane ustavom", izjavio je danas Dodik za RTRS.

Očigledno su se bošnjački političari preigrali oko svega toga, dodaje Dodik.

"Srebrenica je teritorijalna lokalna zajednica u okviru Republike Srpske, u tom pogledu nikakvi referendumi ni bilo šta drugo neće to doprinijeti, tako da ako procedura Ustavom BiH koja je predviđena za ta pitanja jeste da razgovaraju dva entiteta, a ne nikakva unilateralne odluke bilo koga, s druge strane tamo su u parlamentu i Srbi, tako da je to samo junačenje bez pokrića i u tom pogledu apsolutno neprihvatljivo, neodrživo i neće se ni desiti", riječi su predsjednika Republike Srpske.

Srebrenica je grad i Bošnjaka i Srba, grad koji pripada Srpskoj i tako će i ostati – reaguju i srpski predstavnici u ovoj lokalnoj zajednici.

"To je direktno zadiranje u Dejtonski mirovni sporazum i teritoriju Republike Srpske, svjesni su i oni vjerovatno i Ahmetović da je to neizvodivo, ali je sad vrijeme da se uzmu neki politički poeni pred izbore, odnosno počela je izborna kampanja, očigledno", kaže Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka za načelnika Opštine Srebrenica.

Podsjećaju srpski predstavnici i da ovo nije prvi bošnjački pokušaj da Srebrenicu izdvoje iz ingerencija Srpske.

"I to je nastavak šatorskog naselja kad je Skupština opštine Srebrenica od strane Bošnjaka bez prisustva Srba donijela odluku o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske i normalno da je OHR i PIK odbilo tu njihovu rezoluciju rekavši da se radi o rušenju Ustava RS i Dejtonskog mirovnog sporazuma", napominje i Radomir Pavlović, odbornik SNSD-a u SO Srebrenica.

Očigledno da propali pokušaj iz 2007. predvođen aktuelnim načelnikom Ćamilom Durakovićem nije bio poučan za bošnjačke političare.

I dok Srbi jasno ističu da je nemoguće da ovakva inicijativa prođe u srebreničkom parlamentu gdje su većina, Duraković potvrđuje sastanak probosanskih aktera za sljedeću sedmicu. Ali, sve je moguće, jer bliže se izbori.