latinica  ћирилица
13/08/2016 |  12:49 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Hadžići: 80 godina hrama Rođenja Presvete Bogorodice (VIDEO)

U Hadžićima kod Sarajeva osveštana je obnovljena Crkva rođenja Presvete Bogorodice, sagrađena prije 80 godina.
Hadžići - Foto: RTRS
HadžićiFoto: RTRS

Bogomolja je obnovljena dobrovoljnim prilozima vjernika raseljenih po Republici Srpskoj i inostranstvu. Malo Srba se vratilo u tu opštinu, iz koje su se raselili tokom sarajevskog egzodusa.

Hram je stradao u posljednjoj ofanzivi i bombardovanju `95. godine, a potom je usljedio egzodus. Raseljeni Hadžićani nisu mogli dopustiti dalje propadanje svoje crkve. Iznjedrila se i ostvarena je ideja o prikupljanju sredstava za obnovu.

- Onako kako smo se rasuli po bijelom svijetu, tako smo sakupljali i priloge - kaže Vidoje Banduka, predsjednik građevinskog odbora.

Srpske porodice u Hadžićima mogu se izbrojati na prste jedne ruke. Obnovljeni hram nada je da će bar češće svraćati u zavičaj.

- Prodao sam zemlju, nemam tu šta više tražiti. Јedino je ovo ostalo, crkva da se okupimo - kaže Svetozar Neretljak, Hadžićanin raseljen u Srebrenicu.

Vladika Grigorije je zahvalio vjernicima na dobrom odzivu, ističući da je na ovaj dan prisutna i velika tuga jer podsjeća na odlazak Srba sa područja Hadžića tokom ratnih stradanja.

- Ne smijemo zaboraviti ko smo, odakle smo, u šta su vjerovali naši stari, kako su živjeli! Naš narod je uvijek propovijedao dobro na ovim prostorima - da volimo svakoga - poručio je vladika Grigorije.

Vladika je napomenuo da se ne smije izgubiti sjećanje, ali i osjećanje naroda sa ovih prostora da su ovdje uvijek svoji na svome, ma gdje živjeli.

- Sjećanje na naše djetinjstvo, grobove, pretke, suze, znoj, na sve ljude koji su poginuli... Sjećanje ima moć i snagu. Nemojte ga izgubiti, kao ni osjećanje pripadnosti ovom području - poručio je vladika Grigorije.

Od predratnih 6.500 hiljada, u Hadžiće se trajno vratilo desetak, uglavnom starijih Srba. Imanja koja su Srbi prodavali Bošnjacima za mnogo veće pare preprodavana su kupcima iz arapskih zemalja.