latinica  ћирилица
14/08/2016 |  17:01 ⇒ 15/08/2016 | 09:04 | Autor: RTRS

Koji su rizici internet kupovine i kako se zaštititi? (VIDEO)

Na internetu i šoping. Kvalitetniji proizvod, manja cijena, ali i veći izbor sve češće su razlog za internet trgovinu.
Internet kupovina - Foto: ilustracija
Internet kupovinaFoto: ilustracija

S jedne strane prednosti, s druge rizici. Mnogi nisu dobili ono što su uredno platili. 

Umjesto ajfona - cigla, umjesto procesora - šmirgl papir, a umjesto raskošne haljine neka druga, slična, ali s mnogo manje stila – kupovina na internetu sve veći je rizik.

- Ukoliko dođe do zloupotreba mi suspendujemo trajno korisnike zabranom korištenja našeg sajta. To nisu naivni sistemi u kojem vi možete nekom zabraniti korištenje sajta pa da on ode kod svoje tetke kući i napravi drugi "akaunt". To nije moguće - kaže Aida Raonić, portparolka za odnose s javnošću PIK.ba.

Saradnja sajtova koji se bave prodajom i oglašavanjem proizvoda i policijskih službi u slučaju prevara prilikom kupovine je ključna. Iako bi zakon o internet kupovini definisao prava i obaveze potrošača i tako ih zaštitio, u BiH ne postoji ni prijedlog za njegovo donošenje. Ipak, prevara na internetu jednako se tretira kao i prevara prilikom klasične trgovine.

- Kada je zaista počinjeno krivično djelo postoji postupanje i saradnja policijskih agencija da bi se lice koje je počinilo prevaru privelo licu pravde - kaže Mirna Miljanović, portparolka MUP-a Republike Srpske.

Iako načelno sve dobro funkcioniše broj prijavljenih, pa time i otkrivenih slučajeva nije pretjerano veliki. Iz Agencije za informaciono društvo podsjećaju na nekoliko savjeta.

- Prvo koristite najnoviji antivirusni softver na svom računaru. Prilikom kupovine provjerite identitet tog prodavca i ne koristite javne računare - kaže Milan Latinović, načelnik Odjeljenja za inženjering i tehničku podršku ove Agencije.

Bez obzira da li je paket pravi ili se u njemu krije neki od pomenutih primjera, roba koju naručujete prolazi carinu, pa je u skladu s tim neophodno platiti poreze.

- Poštanski paket neznatne vrijednosti, do 50 KM kojeg lice može primiti jednom u toku sedmice nije predmet carinjenja, sve ostalo jeste - kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

U svakom slučaju najbolji signal da se iza nekog od oglasa krije prevara jeste cijena proizvoda. Rizik postoji, kao i prilikom svake trgovine, ali pridržavajući se nekoliko jednostavnih pravila uz mnogo manje troškova moguće je napuniti ormare.