latinica  ћирилица
15/08/2016 |  08:39 ⇒ 08:40 | Autor: RTRS

Ambrozija sad najjače guši

Porast polena korovske biljke u vazduhu očekuje se od 20. avgusta. Tegobe će biti izražene sve do oktobra kad se završava sezona cvjetanja.
Alergija - Foto: vecernji.hr
AlergijaFoto: vecernji.hr

Broj onih koji reaguju na polen ambrozije već godinama je u porastu. Podaci pokazuju da 10 odsto svjetske populacije ima neku alergijsku reakciju.

Najčešći simptomi alergijske kijavice su kijanje u serijama i to po 10-20 puta zaredom, izražena vodenasta sekrecija iz nosa, svrab i zapušenost nosa. Kod alergičnih osoba osim ovih simptoma mogu da se jave i pojačan svrab i suzenje očiju, bolovi u sinusima, glavobolja, suv kašalj, otežano disanje, zamaranje. Tokom sezone cvjetanja ambrozije mogući su i crvenilo ili osip po koži, najčešće ukoliko dođe do direktnog kontakta sa biljkom, ali ovi simptomi su znatno rjeđi.

Alergija na ambroziju može se javiti u bilo kom životnom dobu, a veći rizik od njenog dobijanja imaju osobe kod kojih neko od članova porodice već ima ovu vrstu alergije. Za liječenje tegoba uzrokovanih polenom ove korovske biljke najčešće se propisuju lijekovi iz grupe antihistaminika u kombinaciji sa internazalnim kortikosteroidima, odnosno sprejevima za nos. Osim kapima, tegobe se mogu ublažiti i korišćenjem inertne celuloze u prahu za nos, čija upotreba ne oštećuju sluzokožu nosa.

Osim simptomatske terapije antihistaminicima i lokalnim nazalnim sprejevima, alergija može da se liječi i alergenspecifičnom imunoterapijom. Ona podrazumijeva postepeno unošenje alergena u organizam što dovodi do razvoja tolerancije prema tom alergenu.

ZAŠTITA

Kako biste ublažili alergijsku reakciju ljekari savjetuju da tokom noći zatvarate prozore u prostorijama u kojima spavate, jer je koncentracija polenovog zrna najveća u ranim jutarnjim satima. Nakon boravka na otvorenom, takođe, obavezno je tuširanje, umivanje, pranje kose, mijenjanje odjeće kao i redovna toaleta nosne duplje. Preporučuje se izbjegavanje dužeg boravka napolju, pogotovo u prirodi gdje ima ove korovske biljke.