X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/08/2016 |  18:50 ⇒ 18:54 | Izvor: vecernjenovosti

Čaj od nane jača želudac i crijeva

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva.
Čaj od nane - Foto: Novosti.rs
Čaj od naneFoto: Novosti.rs

Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik u borbi protiv ljetnjih vrelina. Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva, naglašava bečki ljekar Hademar Bankhofer. Istovremeno, eterično ulje i mentol iz nane rashlađuju i efikasno sprečavaju razvoj štetnih bakterija u crijevima.

Da bi čaj bio prijatno aromatičan, važno je da se prilikom pripreme ublaži njegov gorak ukus. Zato listove nane prvo treba staviti u odgovarajuću posudu, preliti ključalom vodom (za mentu je važno da se zna da se nikada ne kuva, jer gubi dragocjena svojstva) i nakon 20 sekundi tu vodu prosuti. Potom se listovi preliju novom ključalom vodom. Ovako pripremljen čaj neće imati gorak ukus, a može da se zasladi i sa malo meda.

Ovaj napitak preporučuje se i onima koji žele da sačuvaju vitku liniju. Miris nane naime suzbija apetit, pa samim tim sprečava gomilanje suvišnih kilograma, pokazala su istraživanja na Univerzitetu u Virdžiniji. Ako se udiše miris mente koja ukrašava neki kolač, ili se drži bočica ulja od nane na stolu prilikom obroka, želja za hranom će biti smanjena.