X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/08/2016 |  15:41 | Izvor: B92

Važnost joda za zdravlje

Јod je esencijalni mikroelement koji se u organizam unosi hranom i vodom.
Јod - Foto: Screenshot
ЈodFoto: Screenshot

Najveće količine joda se skladište u štitnoj žlijezdi. Uz pomoć joda štitna žlijezda proizvodi tiroidne hormone koji su neophodni za pravilno funkcionisanje svih ćelija u organizmu. Esencijalan je za normalan rast i razvoj djece, a prije svega za normalan razvoj centralnog nervnog sistema i inteligencije u prve tri godine života.

Iako se već par decenija kuhinjska so jodira u većini država, procjenjuje se da od nedostatka joda pati čak trećina svjetske populacije. Nedostatak joda može da izazove gušavost, kao i određena karcenogena oboljenja. Djeca su naročito osjetljiva na nedovoljnu količinu joda u organizmu, a posljedice mogu da budu mnogo veće i dugotrajnije nego kod odraslih.

Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) čak tvrdi da postoji jasna veza između nivoa joda koji žena ima tokom trudnoće i kasnije inteligencije djeteta. Nedostatak joda je glavni uzrok oštećenja mozga u djetinjstu. U značajnim fazama razvoja može da rezultira u mentalnoj zaostalosti, gluvoći, zakasnjelom fizičkom i kognitivnom razvoju. IQ osoba koje nemaju dovoljno joda može da bude i za 15 bodova niži.

Preporučena dnevna doza joda za odrasle osobe iznosi 150 mikrograma (za trudnice i dojilje skoro 300 mikrograma). Јedna činjenica se često ne uzima u obzir a to je sve veća izloženost modernog čovjeka takozvanim goitrogenima – supstancama koje ometaju funkciju tiroidne žlijezde tako što se vezuju za iste receptore kao i jod. Јedan od njih je bromid, koji se između ostalog nalazi u pesticidima, nekim pecivima, lijekovima kao i pastama za zube i tečnostima za oralnu higijenu.

Prema riječima Dr Ranka Rajovića, osnivača i prvog predsjednika MENSE Srbije i autora NTC programa koji se primjenjuje u 20 država Evrope, već samom ishranom može mnogo toga da se promijeni i da se utiče na pravilan rast i razvoj. Ovo se naročito odnosi na period trudnoće i najranijem periodu života djeteta. Zato je veoma važna edukacija roditelja i budućih majki, jer intezivan period razvoja mozga tokom trudnoće i prvih nekoliko godina života je jako osjetljiv na promjene koje dolaze iz spoljašnje sredine. Posebno je važno napomenuti da genetika predstavlja potencijal, a kako će se genetika ispoljiti zavisi od okruženja i tu se vidi značaj ishrane i mikroelemenata koji utiču na razvoj moga, a tu jod zauzima važno mjesto.