latinica  ћирилица
16/08/2016 |  17:18 | Autor: RTS

"Magična tečnost" u borbi protiv karijesa

Istraživači Univerziteta u Lidsu ustanovili su novi način borbe protiv karijesa! Sada je moguće bezbolno uklanjanje oštećenja nastalih dejstvom kiseline, nakon čega zub izgleda kao nov.
Osmijeh (Foto: Thinkstock) -
Osmijeh (Foto: Thinkstock)

U sastav čarobne tečnosti koja se nanosi na površinu zuba pod karijesom ulaze peptidi koji podstiču tkivo zuba da se obnavlja.

- Možda zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ali proizveli smo tečnost koja zaista pomaže oštećenom zubu da se obnovi ‒ rekla je profesorka DŽenifer Kerkam, koja rukovodi timom univerzitetskog Dentalnog instituta.

Ona je objasnila da je riječ o prirodnom procesu, koji se zasniva na dosadašnjem poznavanju mehanizama prirodne izgradnje zuba i ʼprirodne popravkeʼ oštećenja na njima. Nova tehnologija ne zahtijeva hirurške intervencije i zbog toga je potpuno bezbolna.

"Magična tečnost" je osmišljena i napravljena na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Lidsu. U njen sastav ulazi peptid P 11-4 koji se, pod odgovarajućim uslovima, ugrađuje u tkivo zuba.

To praktično znači da ulazi u mikropore nastale pod dejstvom kiseline, dajući mrežastu strukturu koja može poslužiti kao armatura u koju se ugrađuje kalcijum. Na taj način dolazi do bezbolne popravke oštećene zubne gleđi.

Nova tehnologija je nedavno ʼizašlaʼ iz laboratorije i već je testirana na maloj grupi odraslih pacijenata kod kojih su stomatolozi utvrdili početna oštećenja zuba karijesom. Rezultati studije pokazali su da tečnost zaista regeneriše tkivo oštećenih zuba.