latinica  ћирилица
17/08/2016 |  07:40 ⇒ 18/08/2016 | 10:05 | Autor: RTRS

Usaglašen mehanizam koordinacije (FOTO/VIDEO)

Nakon trogodišnjih trakavica i bezbrojnih sastanaka, ali i tajnih usvajanja – u BiH konačno je usaglašen mehanizam koordinacije.
Sarajevo - Sastanak o mehanizmu kooordinacije - Foto: RTRS
Sarajevo - Sastanak o mehanizmu kooordinacijeFoto: RTRS

Na današnjem sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića i entitetskih premijera Željke Cvijanović i Fadila Novalića, održanom u Sarajevu finalizovan je tekst mehanizma koordinacije što je jedan od ključnih uslova da bi aplikacija BiH za članstvo u EU bila kredibilna.

Nakon današnje finalizacije, tokom sljedeće sedmice trebalo bi da dođe do usvajanja na entitetskim vladama i na Savjetu ministara. Uz podsjećanje da je mehanizam koordinacije, uz pitanje Sejdić-Finci, bio jedan od ključnih uslova iz briselske mape puta za BiH, premijerka Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da dogovoreno rješenje može da funkcioniše i da je u interesu Republike Srpske.

Istovremeno, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić istakao je kako je usaglašeni tekst konačni i zajednički produkt svih nivoa vlasti u BiH i da je pobijedila evropska perspektiva.

Nakon brojnih intervencija i dužeg usaglašavanja, integralni tekst mehanizma koordinacije konačno je dobio zeleno svjetlo na neuobičajeno kratkom sastanku predstavnika entitetskih i bh. vlasti.

- Mislim da smo dobro to sastavili i uveli predstavnike vlasti na mjesta na kojima se moraju nalaziti u okviru takvih zajedničkih tijela. Moramo to razjasniti još jednom - riječ je o zajedničkim tijelima, nije riječ ni o kakvim novim institucijama, riječ je o interakciji različitih nivoa vlasti u skladu sa ustavom i riječ je o tome da dođete do jednoglasnosti, odnosno do jednog stava na unutrašnjem planu da biste mogli da komunicirate prema EU, što jeste zahtjev EU - rekla je Cvijanovićeva.

O usaglašenom mehanizmu koordinacije Vlada Srpske izjasniće se najvjerovatnije sljedeći četvrtak, nakon čega će biti upućen u Narodnu skupštinu. Cvijanovićeva je sigurna u usvajanje, jer je, kaže, u interesu Srpske. Ni Vlada Federacije neće gubiti vrijeme.

- Šaljemo jednu pozitivnu poruku da smo mi, uprkos svim kriznim situacijama, sposobni konsenzusom donijeti odluke - rekao je Novalić i dodao da će Vlada FBiH u najskorije vrijeme usvojiti ovaj dokument.

Sarajevo- Sastanak o mehanizmu koordinacije (Foto: RTRS)

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je rekao da bi BiH sada trebalo da bržim tempom krene ka EU i putem preuzimanja njene prave tekovine.

- Želim vrlo jasno da kažem da je tekst mehanizma koordinacije konačni i zajednički produkt svih nivoa vlasti u BiH, da ne postoji niti pobjednik niti poraženi. Riječ je, dakle, o jednom zajedničkom dokumentu i ovdje je pobjednik evropska perspektiva i evropski put BiH - rekao je Zvizdić.

Dogovoreni mehanizam koordinacije mogao bi biti u svojoj praktičnoj primjeni već na jesen, kada se očekuje da BiH dobije upitnik od Evropske komisije. Iako se u javnosti posljednjih 20-ak dana mnogo spekulisalo o učešću i poziciji kantona u mehanizmu, što je, podsjećamo, i uzdrmalo odnose federalnih partnera, od premijerke Srpske stigla je potvrda da je i to riješeno, te da više nema nijednog otvorenog pitanja kada je riječ o mehanizmu koordinacije.

- Nisam baš uvijek optimistična, ali sam sigurna da ovakav sistem koordinacije može da funkcioniše, može da da rezultate i može da nas ne guši, što jeste glavna stvar koja treba da se postigne - kaže Cvijanovićeva.

Da svako obavlja svoj dio posla, da se zajedno obavljaju određeni poslovi, a da se pri tom ne strahuje i ne gubi vrijeme na besmislene, ali i ozbiljne stvari koje se odnose na krađu ili preuzimanje nadležnosti nekog nivoa vlasti što bi, zaključuje premijerka Srpske, zaista bilo nedopustivo.