latinica  ћирилица
18/08/2016 |  09:00 ⇒ 09:04 | Autor: SRNA

Dmičić: Srebrenica nema osnov da donese odluku o izdvajanju

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić istakao je da opština Srebrenica nema ustavno-pravni osnov, niti ovlaštenja za donošenje odluke o izdvajanju iz ustavno-pravnog poretka Republike Srpske.
Mile Dmičić - Foto: RTRS
Mile DmičićFoto: RTRS

Komentarišući najave bošnjačkih političara o mogućem organizovanju referenduma o otcjepljenju Srebrenice iz Republike Srpske, Dmičić pojašnjava da sporazum o promjeni međuentitetske linije razgraničenja između Srpske i Federacije BiH mora biti akt pune saglasnosti oba entiteta i potrebno ga je iznijeti na potvrdu referendumom u oba entiteta.

"Teritorija Republike Srpske je jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva i međunarodnim i domaćim pravom", rekao je Dmičić za "Euroblic".

On je dodao da se u ovom slučaju pitanja eventualnog izdvajanja Srebrenice najdirektnije odnosi na već uspostavljeni teritorijalni balans u smislu da 49 odsto teritorije BiH pripada Republici Srpskoj, što je utvrđeno od Ženevskog, Njujorškog do Dejtonsko-pariskog sporazuma.

Kada je riječ o referendumu o Danu Republike, Dmičić ističe da republički referendum i njegova odluka neće ugroziti integritet i suverenitet BiH, imajući u vidu da je održavanje referenduma legalno i legitimno demokratsko pravo Republike i njenih građana na kojem oni imaju mogućnost da izraze svoj stav.

"Ustavni sud BiH našao se u situaciji da nema činjenice na osnovu kojih može obrazložiti svoju odluku u vezi sa 9. januarom", ocijenio je Dmičić.

Zbog toga je, smatra on, i došlo do kontradiktornih izjava i konfuzije u saopštenjima predsjednika i pojedinih sudija Ustavnog suda BiH.

"Srpska ne može i nikada neće ukinuti svoj praznik i ona će ga stalno obilježavati", poručio je Dmičić.