latinica  ћирилица
18/08/2016 |  12:44 ⇒ 18:38 | Autor: RTRS

Kamen temeljac za objekat MZ i ambulante u Donjim Kolima (VIDEO/FOTO)

U Donjim Kolima kod Banjaluke položen je kamen- temeljac za izgradnju ambulante porodične medicine i mjesne zajednice.
Donja Kola-položen kamen temeljac za MZ i ambulantu - Foto: RTRS
Donja Kola-položen kamen temeljac za MZ i ambulantuFoto: RTRS

Vrijednost projekta, za koji su sredstva obezbijedili grad Banjaluka i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, je 365.000 maraka

Mještani Donjih Kola zadovoljni su što će iduće godine dobiti ambulantu. Konačno, kažu, neće za svaki pregled morati ići do Banjaluke.

Izgradnja ovog objekta, kažu nadležni, potvrda je uspješne relizacije zacrtanih projekata izgradnje, sanacije i opremanja ambulanti porodične medicine u Srpskoj.

- Naš primarni cilj sa izgradnjom ovih i drugih ambulanti je da obezbijedimo jednake uslove liječenja za sve građane Srpske, te da konstantno radimo na povećanju dostupnosti i unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite, istakao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Podsjetio je da su, osim ove ambulante, u saradnji sa gradom Banjaluka od 2007.  do danas izgrađene i opremljene ambulante porodične medicine u naseljima Lazarevo, Lauš, Srpske Toplice, Bočac i Berkovići, te dodao da je urađena i sanacija ambulanti porodične medicine Starčevica jedan, Krupa na Vrbasu i u Motikama.

Foto: RTRS

Donja Kola su 35. mjesna zajednica koja imaju ambulantu porodične medicine. 

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da je od 55 mjesnih zajednica na području grada Banjaluke u 38 planom predviđena izgradnja mreže ambulanti porodične medicine.

Gavranović je rekao da je ukupna vrijednost same ambulante oko 165.000 KM u čemu grad Banjaluka participira sa 46.000 KM, dok je vrijednost objekta Mjesne zajednice Donja Kola oko 200.000 KM.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Gordana Tešanović rekla je da će ovaj objekat biti ukupne površine 123 metra kvadratna, a u njemu će biti ljekarska ordinacija, prostor za medicinske intervencije, te recepcija otvorenog tipa za prijem i trijažu.