latinica  ћирилица
19/08/2016 |  16:39 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Mala škola zdravlja za mališane iz Bijeljine (VIDEO)

Iz Bijeljine je na Јahorinu otputovala grupa od pedesetak mališana koji su dio projekta "Mala škola zdravlja".
Mala škola zdravlja - Foto: RTRS
Mala škola zdravljaFoto: RTRS

Riječ je o djeci sa prekomjernom tjelesnom težinom koja će u narednih desetak dana, uz stručnu pomoć, usvajati zdrave životne navike. Projekat je pokrenut prije pet godina, a iskustva djece koja su ranije prošla kroz ovaj program su veoma dobra.

Narednih 10 dana djeca, uzrasta od 8 do 13 godina, boraviće na Јahorini, gdje će uz pomoć pedijatra, učitelja, trenera, nutricioniste i psihologa naučiti zdrave principe mršavljenja sa manjim unosom hrane i pojačanim fizičkim aktivnostima. Program je osmišljen radi prevencije bolesti metabolizma i kardiovaskularnih bolesti.

Pedijatar Snežana Perić ističe da višak tjelesne mase nije samo konstitucionalni poremećaj, nego i početak bolesti“.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Zlatko Maksimović rekao je da su zadovoljni što je Dom zdravlja već peti put dio projekta, kojim je djeci omogućeno da deset dana besplatno budu u maloj školi zdravlja.

Suština promjene životnih navika je da unos kalorija ne bude veći od potreba. Roditelji očekuju da rezultati neće izostati.

Tako majka Anka Pepić očekuje nove navike i novi način ishrane koji će njenom djetetu pomoći da dođe do željenog rezultata.

Mališani se raduju druženju i prirodi na planini sa kojom se većina njih susreće prvi put.

Ljekari poručuju da se loših životnih navika lakše riješiti u djetinjstvu, nego u odraslom dobu, a ukoliko i nakon povratka kući cijela porodica sarađuje, uspjeh programa je zagarantovan. Program "Mala škola zdravlja" organizuje Dom zdravlja uz pomoć resornog ministarstva i Fonda zdravstvene zaštite.