latinica  ћирилица
22/08/2016 |  08:55 | Autor: Mondo

Pobijedite glavobolju

Evo kako da se riješite glavobolje, a da ne morate da progutate šaku lijekova.
Glavobolja (ilustracija) -
Glavobolja (ilustracija)

Stres ili previše alkohola prethodnog dana često nas dovedu u situaciju da "ne možemo da gledamo" od glavobolje. Prije nego što posegnete za lijekovima, evo šta možete da pokušate.

Istežete mišiće koji povezuju vrat i zadnji dio glave

Da biste ublažili glavobolju koja je posljedica napetosti u malim mišićima koji povezuju vrat i zadnji dio glave, lezite na leđa sa debljom knjigom umjesto jastuka, a zatim gurajte bradu ka grudima. Na taj način istežete te male mišiće, čija je zgrčenost uzrok ovih glavobolja, što bi trebalo da vam donese olakšanje.

Vodite računa o držanju tijela

Glava u prosjeku teži od 4,5 do 5 kilograma, i ako ne vodite računa o držanju tijela, dok kucate poruke na telefonu, na primjer, pritisak koji trpi vratni dio kičme je ogroman. Sila koju trpi jednaka je onoj koju osjećamo kad nosimo osmogodišnje dijete na ramenima.

Ako ste dugo i često u takvom položaju, napetost u vratu može biti uzrok ozbiljne glavobolje, a ponekad može dovesti i do potiljačne neuralgije, stanja izazvanog upalom nerava koji od korijena vrata idu kroz kožu glave.

Da biste ovo izbjegli, sjedite pravo i podignite telefon, tako da vam bude u ravni očiju.

Dišite duboko

Većina nas diše previše plitko, što može dovesti do smanjenja nivoa kiseonika u krvnim sudovima koji hrane mozak, a onda je to "okidač" za glavobolju. Nekoliko minuta skoncentrisanog, dubokog disanja može odagnati bol.

Sjedite uspravno, i šake stavite na rebra. Dok udišete i izdišete, fokusirajte se na širenje i skupljanje grudnog koša. Ponavljajte ovo minut ili dva, možda vam donese olakšanje.

Nosite štitnike za zube tokom noći

Ako patite od bruksizma, lako se može desiti da vas muči tupa, konstantna glavobolja. Nabavite dentalne štitnike, na taj način sačuvaćete zube od oštećenja, ali će vam i vilica biti u prirodnijem položaju tokom noći, što će smanjiti napetost u mišićima, a posljedično i glavobolju.

Raspustite kosu

Ako često nosite kosu skupljenu u rep ili punđu, možda je to uzrok vaših glavobolja. Istraživanje sprovedeno u Londonu pokazalo je da tokom života više od 53 odsto žena bar jednom iskusi glavobolju čiji je uzrok prejako skupljena kosa.

Ako pravite "stroge", jako zategnute punđe ili visoki konjski rep, to može iritirati vezivna tkiva kože glave i izazvati glavobolju. Rješenje je ili da se okrenete ležernijim varijantama omiljenih frizura, ili da pustite kosu.

Opustite jezik

Pritisnite jezikom gornje nepce, držite tako nekoliko sekundi, a zatim ga opustite. Ponovite ovo nekoliko puta, na taj način će popustiti pritisak u vilicama koji može biti uzrok glavobolje.

Pomirišite jabuku 

Јedno istraživanje pokazalo je da u nekim slučajevima mirisanje presječene zelene jabuke može dovesti do umanjenja bola. Ovaj miris navodno smanjuje zgrčenost mišića u glavi i vratu, što je jedan od uzroka glavobolje.

"Pišite" brojeve nosem

Јednostavna pilates vježba može da vam pomogne i kod intenzivnih glavobolja. Lezite na pod, savijenih koljena, stopala neka budu u širini kukova, paralelno postavljena. Nekoliko puta udahnite i izdahnite duboko i polako.

Sada nosem "napišite" uspravnu osmicu. Ponovite tri puta, a onda promijenite smjer. Zatim nosem "napišite" vodoravnu osmicu. Ponovite tri puta, a onda promijenite smer.

Završite laganim istezanjem, pokušavajući da bradom dodirnete grudi, ali bez podizanja glave sa poda.