latinica  ћирилица
22/08/2016 |  16:52 ⇒ 23/08/2016 | 07:45 | Autor: RTRS

Sutra neće biti održana sjednica PIK-a, iz Srpske poruke međunarodnoj zajednici (VIDEO)

Sjednica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira o referendumu o Danu Republike Srpske, ipak neće biti održana sutra, kako je najavljivao visoki predstavnik Valentin Incko. Iz OHR-a nam je potvrđeno da sjednice sutra nema zbog dodatnih konsultacija sa ambasadorima.
Glasački listić - Foto: RTRS
Glasački listićFoto: RTRS

Iz Banjaluke su ranije danas, ali i prethodnih dana, poslate poruke međunarodnoj zajednici da Srpska ima pravo na referendum o Danu Republike.

Republika Srpska ne može da ćuti i ne preduzima ništa dok bošnjački politički lideri traže ukidanje Dana Republike. Galama je bespotrebna – referenduma će biti, poruka je predsjednika Republike Milorada Dodika koju su prenijele beogradske “Večernje novosti“.

Republika Srpska sprema se za 25. septembar kada će odgovoriti višegodišnjim pritiscima radikalizovane bošnjačke politike. Za predsjednika Republike Milorada Dodika bošnjački poliitičari su “političke voštane figure koje su navikle da putem pritisaka dobijaju šta hoće“.

"Ne može Bakir Izetbegović da traži da se ukine Dan Republike, a da mi ćutimo i ne preduzimamo ništa". BiH je za Republiku Srpsku "moranje", odnosno "ništa drugo do ispunjavanje međunarodnih obaveza. Dejtonski sporazum stalno skrnave drugi, prije svih međunarodni faktor, zbog čega Srpska nema razloga da vjeruje u dobre namjere međunarodnog faktora, niti u BiH kao takvu“, rekao je Dodik.

Referendum u Srpskoj je u njenim rukama i Srbija se u to neće miješati, ponovio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Smatra da Srpska treba da vodi računa o “širem kontekstu“, odnosno raspoloženju država koje odlučuju o našoj sudbini.

“Srbija će uvijek poštovati svaku odluku koju građani RS donesu neposrednim izjašnjavanjem i da že uvijek pokušavati da za tu odluku dobije i širu međunarodnu podršku“, poručio je Nikolić.

Prije nego što je objavljeno da sjednice PIK-a sutra ipak neće biti, ambasadori su dobili podsjećanje iz Srpske da je Odluka o referendumu i ustavna i zakonita.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović pozvao ih je da ne podliježu pritiscima bošnjačkih političara.

Potpredsjednik Parlamenta Nenad Stevandić pisao je visokom predstavniku. Poručuje mu da u BiH postoji i druga strana i da prestane da bude, kako kaže, okupacioni upravnik koji s Izetbegovićem uništava Republiku Srpsku. Pita Incka zašto nikad nije obratio pažnju na islemske ekstemističke organizacije i njihove poteze. Sluša li, možda, i njihove savjete uperene protiv RS.

“Sve ovo je pokušaj uvođenja političkog aparthejda. Da budemo narod koji nema pravo na referendum, a svi drugi imaju“, podsjeća Stevandić.

Profesor na Fakultetu politčkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković upozorava – rođendan ili nestanak. Dva su razloga, kaže, zbog kojih referendum mora biti održan. Prvi je zaštita političkog, nacionalnog i kulturološkog prava. Drugi – samopoštovanje!

“Mi moramo iz samopoštovanja održati referendum. Nas su suzbili u ćošak. Riječ je biti ili ne biti“, kaže Vuković.

Ne biti, ne postojati, osporiti Republiku Srpsku i sve što je Srpsko. Sličnim ucjenama, ambasadorima Savjeta za provođenje mira obratili su se bošnjački predstavnici žrtava rata.