X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
22/08/2016 |  21:44 | Izvor: klix.ba

Tetovaže podižu imunitet?

Tetovaže često imaju lošu reputaciju zbog mnogih predrasuda povezanih sa njima, ali čini se da bi osobe koje ih nose mogle da imaju određene zdravstvene prednosti, pokazali su rezultati studije objavljene ove godine u Američkom magazinu ljudske biologije.
Tetoviranje (Foto: ilustracija/dw.com) -
Tetoviranje (Foto: ilustracija/dw.com)

Istraživači su otkrili da bi tetoviranje moglo da ima pozitivno dejstvo na imunološki sistem osobe, povećavajući šanse da se bolje bori protiv raznih infekcija.

Istraživači su proučavali grupu ljudi čije su uzorke pljuvačke skupili prije i poslije tetovaže, a u njima mjerili nivo imunoglobina A i kortizola, hormona stresa.

Iako su se nivoi imunoglobina znatno smanjili kod onih koji su dobijali svoju prvu tetovažu, kod osoba koje su već imale tetovaže nije se primjetilo veliko smanjenje ovog antitijela.

Naučnici su zaključili da to znači da je tijelo tih osoba razvilo veći imunitet, i da je tetoviranje ojačalo njihov organizam.

Iako to ne znači da osobe koje nemaju tetovaže treba da se tetoviraju, oni koji već imaju mastilo na svom tijelu sada mogu da budu još zadovoljniji.