latinica  ћирилица
23/08/2016 |  07:26 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Suđenje Oriću- Svjedočio vještak dr Zoran Stanković (VIDEO)

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ove vojske Sabahudinu Muhiću.
Suđenje Naseru Oriću - Foto: Screenshot/YouTube
Suđenje Naseru OrićuFoto: Screenshot/YouTube

Na današnjem ročištu svjedočio je vještak iz Beograda, doktor Zoran Stanković koji je radio obdukcioni nalaz ubijenog Milutina Miloševića.

Vještak je izjavio da je smrt Miloševića "sa velikom vjerovatnoćom bila nasilna", da je nastupila kao posljedica prostrelne rane iz pištolja u lijevom lopatičnom predjelu, te udarca tupim predmetom u predjelu glave.

Stanković je rekao da je obdukcija Miloševićevog tijela urađena parcijalno zbog nedostatka mekog tkiva na potkoljenicama i podlakticama, te nedostatka stopala, koje je istrulo jer je bio zakopan u pjeskovitom zemljištu.

U sudnici je Orić, sricajući, iščitavao pitanja svjedoku koji iza sebe ima više od 6.000 obdukcija. Bezuspješno je pokušavao da ospori njegove nalaze o procesima na obdukovanom tijelu ubijenog Miloševića za vrijeme dok je bilo u masovnoj grobnici, kao i nalaz vještaka, prema kojem je povreda na lobanji nanesena tupim predmetom prije ubistva.

Presedan se ipak desio kada je optuženi zločinac insinuirao vještaku, kako je Milošević ubijen u borbi, na transporteru, a potom njegovo tijelo u padu udarilo o kamen. Zaboravio je međutim, raniju tvrdnju svog advokata kako na mjestu likvidacije nije ni bio.

U Srebrenici, međutim jeste i to nakon što mu je pravosuđe onomad ukinulo zabranu napuštanja Federacije. Lično se pohvalio novinarima na ulazu u pravosudni kompleks. Stigao, kaže čak i do Beograda! Da li je obilazio svjedoke i prijetio im, nije otkrio. Upravo na to upozoravaju porodice srpskih žrtava. Zarad bezbjednosti svjedoka detalje ne otkrivaju, ali tvrde kako je Orić sa saradnicima sve češće nezvan gost.

O prijetnji svjedocima, prvi je progovorio još na početku suđenja, zaštićeni svjedok O1, inače bivši Orićev saborac. Zavapio je tada, kako je njegova porodica koja je ostala u Federaciji izložena zastrašivanju i pritiscima. No jednostrano baždareno pravosuđe to je prečulo. Sudija Mirsad Strika svjedoku čak nije dozvolio ni da završi ispovijest.