latinica  ћирилица
23/08/2016 |  08:13 | Autor: RTS

Potrošnja na putovanja i dalje raste

Uprkos slabijoj privredi i strahovima od terorističkih napada, potrošnja u svijetu na putovanja i dalje raste, mada sporije nego ranije, saopštio je Svjetski savjet za putovanja i turizam.
Putovanje- ilustracija (Foto: www.lifeadvancer.com) -
Putovanje- ilustracija (Foto: www.lifeadvancer.com)

Organizacija koja okuplja predstavnike turističkih i saobraćajnih kompanija s ciljem da promoviše turizam navela je u izvještaju da se ove godine očekuje porast potrošnje na putovanja u svijetu za 3,1 odsto, što je manje od martovske prognoze od 3,3 odsto, ali bolje od svjetskog ekonomskog rasta koji procjenjuje na 2,3 odsto.

Predsjednik Savjeta Dejvid Skovsil rekao je da makroekonomski problemi mnogo više utiču na putovanja nego teroristički napadi.

- Putnici neće dozvoliti da ih izolovani teroristički napadi odvrate od putovanja - rekao je Skovsil i objasnio da turisti zabrinuti za bezbjednost u Francuskoj mogu umjesto nje izabrati Španiju ili Italiju.

Skovsil je rekao da destinacijama s napadima povezanim s turizmom obično treba dvije godine da se oporave, dok je je kod drugih vrsta napada normalizacija brža.

I druge putničke i saobraćajne organizacije su takođe zabilježile manji rast potrošnje na putovanja.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj je nedavno saopštila da se, mada više ljudi sada leti, taj trend "ublažio od januara" i da se procenat zauzetih mjesta zapravo smanjio.

Svjetska asocijacija za poslovna putovanja u aprilu je saopštila da je smanjen broj poslovnih putovanja iz SAD.

Svjetski savjet za putovanja i turizam očekuje da će u Јužnoj Aziji, zahvaljujući snažnom rastu privrede u Indiji, broj putovanja biti povećan za 5,9 odsto, dok će Latinska Amerika imati najlošije rezultate – pad od 0,9 odsto, što je uglavnom posljedica slabosti privrede Brazila.

Sjeveroistočna Azija i jugoistočna Azija će imati rast putovanja od 4,7 i četiri odsto, a Sjeverna Amerika od 3,1 odsto, što je na svjetskom prosjeku.

U Evropi će rast putovanja biti ispod prosječnih 2,2 odsto, mada se očekuje bolji porast u Velikoj Britaniji koja je nedavno na referendumu izglasala o izlasku iz EU. Procjenjuje se da će značajno biti povećan broj posjeta Velikoj Britaniji, posebno zbog pada vrijednosti funte, što pojeftinjuje kupovinu u toj zemlji.