latinica  ћирилица
23/08/2016 |  08:51 ⇒ 08:59 | Autor: SRNA

Promovisana "Leptirova čajanka" Evite Bojkovac

Prva zbirka pjesama jedanaestogodišnje djevojčice Evite Bojkovac pod nazivom "Leptirova čajanka" predstavljena je u Derventi.
Derventa - promocija zbirke pjesama Evite Bojkovac - Foto: SRNA
Derventa - promocija zbirke pjesama Evite BojkovacFoto: SRNA

Zbirka je predstavljena sinoć u prostorijama Narodne biblioteke "Branko Radičević".

"Volim da pišem i nastaviću. U knjizi ima raznih sadržaja, od prirode, životinja, pjesama za školske drugare. Crteže u knjizi sam ja radila", kaže Evita.

O Evitinom stvaralaštvu na promociji govorili su recenzenti zbirke Ostoja Đukić i Draženka Dervišević.

Zbirka se sastoji iz pet ciklusa pjesama, za koju je uradila i veoma zanimljive ilustracije.

Pjesme Evite Bojkovac su "hod stazama mladalačke radosti i njih odlikuje jednostavnost, neposrednost, i čistoća", istakao je Đukić.

"Evita pjesnički govori o majci, krilima mašte i snova, djeci i budućnosti, smrznutoj bašti, leptirovoj čajanci i bajci, ali je na slici i u srcu prati osmijeh majke, svetinje na zemlji. Majka je epicentar Evitine poezije i emocionalna potpora da se krene na duhovno pjesničko putovanje u svijet mašte, izazova, radosti i ljepote stvaranja", rekao je Đukić.

Recenzent Draženka Dervišević kaže da djevojčica "olovkom i riječima prenosi na papir očaravajuće dječije vizije čovječanstva budućnosti, punog smijeha, humanosti, dobrote, međusobnog uvažavanja i razumijevanja, blagostanja, novih ostvarenja i dostignuća, ljubavi".

Evita Bojkovac rođena je 2005. godine u Derventi, učenica je Osnovne škole "19. april" iz ovog grada, a osim što piše pjesme aktivno se bavi crtanjem, slikanjem i muzikom.

Pohađa i Osnovnu muzičku školu, odsjek klavir, u Derventi. Dobitnik je više priznanja i nagrada na konkursima za likovno stvaralaštvo, imala je više samostalnih izložbi, od kojih veoma zapažene u Derventi i Tuzli. Pjesme i crteži objavljivani su u raznim časopisima šireg regiona.

Riječi podrške i ohrabrenja mladoj pjesnikinji izrazili su predsjednik Srpskog književnog kluba "Vihor" Derventa Savko Pećić, pjesnik i književnih Ranko Preradović, zatim Fadil Pelesić, ali i brojni posjetioci promocije.