latinica  ћирилица
23/08/2016 |  08:56 | Autor: Večernje novosti

Djeca najbrže dehidriraju

Za razliku od odraslih, djeca brže gube tečnost jer imaju veću površinu tijela u odnosnu na težinu, pa na vrućini najbrže dehidriraju.

Razlozi dehidratacije su uglavnom povraćanje i proliv. Ali, tečnost nestaje i usljed direktne izloženosti suncu, visoke vlažnosti vazduha, gojaznosti i nedavno preležane bolesti. Djeci koja su u lošijoj fizičkoj formi, kao i ona koja piju antihistaminike i diuretike potrebno je s većom pažnjom nadoknađivati tečnost.

Simptomi dehidratacije su zamor, suve usne i jezik, tamnija žuta prebojenost urina, slabije mokrenje i osjećaj vrućine.

Doktori Stefan Đorđević i Goran Milošević iz Univerzitetske dječje klinike iz Beograda obašnjavaju da tijelo nije u mogućnosti da obavlja sve potrebne funkcije, kada je dijete dehidrirano, a što je teža dehidratacija, tijelo teže funkcioniše.

Žeđ je često najraniji simptom i može da se javi već kod blagog deficita tečnosti.

Međutim, kako dalje upućuju doktori, trebalo bi imati u vidu da ni prekomjerno unošenje tečnosti nije dobro za zdravlje. Rizik od viška je u tome da su simptomi prekomjerne hidriranosti nespecifični i čak postoji izvjesno preklapanje sa simptomima dehidratacije.

- U rane znake preopterećenosti tijela vodom spadaju mučnina i opšta slabost - navode doktori. Kako se stanje pogoršava, mogu da se jave poremećaji stanja svijesti i povraćanje, a u najtežoj situaciji dolazi do pada nivoa natrijuma u krvi što može da dovede do otoka mozga, konvulzija, kome i fatalnog ishoda.

Nadoknadom vode i pravilnom ishranom djeca dobijaju minerale neophodne za rast i razvoj. Među esencijalne ubrajaju se natrijum, kalcijum, kalijum i magnezijum, ali i jod koji je izuzetno važan između ostalog i za inteligenciju. Јoda u hrani nema dovoljno, a najlakše ga je unositi kroz vodu bogatu ovim mineralom.