latinica  ћирилица
23/08/2016 |  09:24 ⇒ 09:29 | Autor: B92

Novo "krizno područje": Sukob Indije i Kine zbog raketa

Odluka Vlade Indije o raspoređivanju supersoničnih krstarećih raketa “bramos“ na sjeveroistoku zemlje na granici sa Kinom izazvala je oštru kritiku Kine.
Indija raspoređuje rakete na granici sa Kinom(foto:© AP/ Ajit Kumar -
Indija raspoređuje rakete na granici sa Kinom(foto:© AP/ Ajit Kumar

Ova odluka Indije može da dovede do kontramjera Kine i ima negativan uticaj na stabilnost u pograničnim teritorijama, piše “Difens vorld“, pozivajuć́i se na saopštenje objavljeno u zvaničnom listu Narodnooslobodilačke vojske Kine “PLA dejli“.

“Indijsko raspoređivanje supersoničnih raketa na granici povećava potrebu države za samoodbranom i predstavlja ozbiljnu prijetnju kineskoj autonomnoj oblasti Tibet i provinciji Јunan“, navodi se u saopštenju Pekinga.

Početkom avgusta list “Tajms of Indija“, pozivajuć́i se na informativni izvor, pisao je da je indijska Vlada odobrila prijedlog Ministarstva odbrane o raspoređivanju supersoničnih krstareć́ih raketa “bramos“ u sćeveroistoičnom dijelu zemlje, na granici sa Kinom.

Prema podacima lista, na sjednici vladinog Komiteta za bezbjednost kojoj je predsjedavao premijer Narendra Modi odlučeno je da se u blizini granice sa Kinom rasporedi raketna divizija u sastavu pokretnog komandnog centra i pet mobilnih sistema sa 100 raketa “bramos“.

Planirano je da rakete budu postavljene na teritoriji sjeveroistočne države Arunačal Pradeš.