latinica  ћирилица
23/08/2016 |  12:51 | Autor: sputniknews.com

Rimski veto na produženje antiruskih sankcija

Italijanska opozicija namjerava da zatraži održavanje prijevremenih izbora nakon referenduma o usvajanju ustavnih reformi. Ako premijer zemlje Mateo Renci napusti tu funkciju, Rim će staviti veto na produženje antiruskih sankcija.

“Sa odlaskom Rencija počećemo ozbiljan i konstruktivan dijalog sa Rusijom što je za naš prioritet. Potrebno je ukinuti apsurdne sankcije, koje su ne samo politički beskorisne, već i negativno utiču na ekonomske parametre. Ako naša partija bude imala većinu u Vladi mi ćemo stavili veto na nastavak antiruskih sankcija. Po našem mišljenju, EU i Rusija su bliski susjedi kojima je potrebna konstruktivna saradnja u interesu svojih građana i mi ćemo nastaviti da radimo na tome“, navodi “Izvestija“ riječi poslanika Evropskog parlamenta iz partije “Pokret pet zvijezda“ Fabija Masima Kastaljda.

Ako ipak dođe do iznuđene ostavke premijera Italije, novu Vladu će najvjerovatnije formirati “Pokret pet zvijezda“ koji je imao rekordne rezultate na lokalnim izborima u junu.


Kako je naveo senator iz partije “Liga Sjevera“ Paolo Tosota, nakon odlaska Rencija Italija će promijeniti spoljnopolitički kurs i početi zbližavanje sa Rusijom.

"Liga Sjevera" je jedina partija koja je priznala referendum na Krimu. Smatramo da je Rusija naš glavni saveznik. Sankcije treba odmah ukinuti iz mnogo razloga; kako zbog uništavanja ekonomije zemlje, recesije i nemogućnosti izvoza robe na jedno od najvećih tržišta, tako i zbog opštih pozicija na međunarodnoj sceni. Rusija je naš glavni partner u zaštiti zapadnih vrijednosti i borbi protiv međunarodnog terorizma“, naglasio je senator.