latinica  ћирилица
23/08/2016 |  12:59 ⇒ 13:16 | Autor: SRNA

Aničić: Od 2005. godine za podršku poljoprivredi izdvojeno 1,3 miliona maraka

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je danas da je ova opština od 2005. godine za podršku unapređenju poljoprivredne proizvodnje uložila oko 1,3 miliona maraka.
Mrkonjić Grad - Aničić - poljopeivredni proizvođači - Foto: SRNA
Mrkonjić Grad - Aničić - poljopeivredni proizvođačiFoto: SRNA

"Ta sredstva su otišla u ruke 677 korisnika putem raznih podsticaja kao što su krediti, samozapošljavanje u poljoprivredi, plastenici, sredstva za mužu. Nisu toliko važna sredstva, važno je da su uspješni i da rade", rekla je Aničićeva, koja je danas posjetila poljoprivredne proizvođače u selu Podbrdo koji su korisnici podsticajnih sredstava opštine.

Aničićeva je dodala da je lokalna vlast ponosna na ovakve porodice.

"Obišli smo porodice, mlade bračne parove koji se uspješno bave proizvodnjom mlijeka. Ponosni smo na ovakve porodice i u narednom periodu ćemo im pomagati", istakla je Aničićeva.

Borislav Rudić, koji ima 11 muznih grla, rekao je da je njegovo domaćinstvo od opštine dobilo brojne podsticaje.

"Aktivno smo se počeli baviti proizvodnjom mlijeka prije četiri godine, kada smo imali samo dvije krave. Uzeli smo uz pomoć opštine kredit i nabavili šest junica, kupovali smo i neophodne mašine. Mnogo su nam pomogli,dobili smo bespovratnih sredstava, laktofriz, sistem za mužu...", rekao je Rudić i zahvalio opštini bez koje, kako je naveo, ne bi mogao ovako uspješno voditi domaćinstvo.

I Stojanka Cvijić iz Podbrda rekla je da je pomoć opštine zaista velika. "Brojna sredstva smo dobili od opštine, a trenutno postavljamo sistem za zatvorenu mužu, za koji je opština dala pola sredstava u iznosu od 3.000 KM", navela je Cvijićeva.

Aničićeva će danas sa saradnicima posjetiti i poljoprivrednike u selima Šehovci i Kotor, koji su takođe korisnici podsticajnih sredstava.