latinica  ћирилица
23/08/2016 |  16:02 ⇒ 22:27 | Autor: Agencije

SAD dobile zvaničan zahtjev Turske za izručenje Gulena

Predstavnici Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država počeli su u Ankari razgovore sa turskim kolegama o zahtjevu za izručenje muslimanskog sveštenika Fethulaha Gulena, javila je danas Al džazira.
Fethulah Gulen (foto: sputniknews.com) -
Fethulah Gulen (foto: sputniknews.com)

Turske vlasti su saopštile da će tokom dvodnevnih pregovora iznijeti veliki broj dokaza o umješanosti Gulena za pokušaj nedavnog vojnog udara.

Američka delegacija će provjeriti navode turskih vlasti da iza pokušaja tog udara stoji Gulen, a dolazak Amerikanaca u Ankaru je značajan, navodi se u tekstu, jer se, između ostalog, očekuje i posjeta potpredsjednika SAD DŽozefa Bajden za nekoliko dana turskoj prestonici.

Predviđen je susret i sa pripadnicima vojske koji su optuženi za učešće u vojnom udaru.

Turska je ranije zatražila izručenje Gulena, nakon čega je američko Ministarstvo pravde turskom Ministarstvu pravde poslalo pismo u kojem je predloženo slanje delegacije iz SAD-a u Tursku ili slanje turske delegacije u SAD, kako bi otpočeli razgovori o tom pitanju.

Ministarstvo pravde Turske je predložilo da prvo u Ankaru dođe delegacija iz SAD-a, a da potom i delegacija iz Turske otputuje u SAD, javila je Anadolija.

Gulen godinama živi u Pensilvaniji i američke vlasti žele da provjere optužbe na njegov račun.

Turska i SAD imaju sporazum o ekstradiciji, a Vašington tvrdi da je neophodan dokaz da je Gulen direktno umiješan u pokušaj vojnog udara 15. jula, kada je pokušan i atentat na predsjednika Redžepa Tajpa Erdogana, koji je u tom trenutku bio na odmoru.

"Turski predstavnici će američkoj delegaciji predati dokumentaciju o tome, ali pitanje je hoće li ona biti uverljiva i postoji li dovoljno snažna politička volja za to", navodi Al džazira.

SAD dobile zvaničan zahtjev Turske za izručenje Gulena

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame je saopštila da je primila zvanični zahtjev Turske za izručenje  Fetulaha Gulena.

Portparol Stejd Departmenta Mark Toner je izjavio da američke vlasti trenutno razmatraju da li taj zahtjev ima osnova, prenijela je agencija AP.

Gulen, koji živi u dobrovoljnom izgnanstvu u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, negira da ima ikakve veze sa pokušajem puča u Turskoj.

Toner, međutim, navodi da zahtjev za izručenje nema veze sa pokušajem državnog udara, ali nije želio da navede više detalja.

SAD su i prije nego što je zvanična Ankara uputila zahtev za izručenje Gulena proučavale informacije koje im je dostavila Turska o navodoj krivici Gulena.