latinica  ћирилица
23/08/2016 |  16:41 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo uskoro dobija udruženje privrednika (VIDEO)

Grad Istočno Sarajevo uskoro bi trebalo da dobije svoje udruženje privrednika. Proces formiranja ubrzalo je i potpisivanje protokola o poslovno-tehničkoj saradnji sa Forumom poslodavaca Srbije sa čijim predstavnicima je nedavno razgovarano o svim aspektima saradnje, ali i mogućnostima rješavanja postojećih problema.
Sastanak privrednika Istočnog Sarajeva - Foto: RTRS
Sastanak privrednika Istočnog SarajevaFoto: RTRS

Udruženje privrednika sarajevsko-romanijske regije trebalo bi da bude spona međusobne saradnje privrednika s obje strane Drine. Cilj je jasan - jačanje privrede.

"Mislim da privrednom smislu trebamo biti okrenuti prema Srbiji, da jačamo saradnju i da na taj način obezbijedimo i nova radna mjesta i da srbijanske kompanije otvaraju predstavništva upravo na teritoriji grada Istočno Sarajevo", istakla je Dušica Pjević iz Inicijativnog Udruženja privrednika Istočnog Sarajeva.

Činjenica da znatan broj firmi iz Srbije svoja predstavništva otvara na teritoriji Federacije i jeste jedan od glavnih problema kojim namjeravaju da se pozabave i privrednici, ali i republičke vlasti.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske naglasio je da se pitanje otvaranja Predstavništva koje mora što prije staviti na sto.

 "Ne vidim razlog zbog čega bi Federacija bila povoljniji ambijent u smislu nekih fiskalnih nameta. Nadam se da ćemo to vrlo brzo riješiti", istakao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Saradnja sa Forumom poslodavaca Srbije trebalo bi domaćim privrednicima da omogući korišćenje njihovih iskustva u preduzetništvu, ali i realizaciju novih projekata.

Bez praktičnog povezivanja privrednika i podizanja preduzetništva, kako je rečeno, nema ni razvoja, a sve pretpostavke za unapređenje saradnje preduzetnika Srpske i Srbije postoje, uključujući i one političke.