latinica  ћирилица
23/08/2016 |  19:20 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Protiv Milana Ninkovića svjedočio Milenko Gligorić (VIDEO)

Svjedočeći pred Sudom BiH u predmetu protiv Milana Ninkovića, Borislava Paravca, Andrije Bjeloševića i Milana Savića, koje Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine u Doboju, Milenko Gligorić, ratni direktor dobojskog Radija i bivšeg potpredsjednik SDS-a u Doboju, ocijenio je da se Krizni štab tada nije adekvatno posvetio tom problemu.
Suđenje Ninkoviću - Foto: RTRS
Suđenje NinkovićuFoto: RTRS

Gligorić je kroz svjedočenje ključnu ulogu u odlučivanju pripisao prvooptuženom Milanu Ninkoviću. U dobojskom Kriznom štabu 1992. uz Gligorića bio je Obren Petrović, aktuelni gradonačelnik Doboja, koji će se, takođe, u sudnici pojaviti kao jedan od ključnih svjedoka BH Tužilaštva.

Nabrajajući imena većine od 14 članova dobojskog Kriznog štaba formiranog 3. maja 1992, Gligorić nije izostavio ni vlastito, kao ni ime još jednog ključnog svjedoka Tužilaštva BiH. Rekao je kako misli da je ispred policije bio Obren Petrović, a da je on bio član Kriznog štaba i zadužen za informisanje.

To što su Paravac i Ninković, predsjednik odnosno član dobojskog kriznog štaba na optuženičkoj klupi, a njihovi saradnici ključni svjedoci Tužilaštva BiH, odbrani optuženih ukazuje na jasnu strategiju Tužilaštva BiH.

"Zašto mislimo da nije ključni svjedok? Zato što će biti još svjedoka koji će odgovarati na ista pitanja. Ovo je jedan od kontekstualnih svjedoka, čovjek koji govori iznutra", rekao je Miodrag Stojanović, branilac trećeoptuženog u predmetu Ninković i drugi.

Za razliku od Obrena Petrovića, koji je u svom iskazu optužio tadašnje funkcionere i prve ljude SDS-a za nasilno preuzimanje vlasti, protjerivanje muslimana i Hrvata i prećutno odobravanje ratnih zločina u Doboju, današnji svjedok Milenko Gligorić breme odgovornosti prebacuje na, u to vrijeme predsjednika SDS-a u Doboju i prvooptuženog u predmetu Milana Ninkovića. Gligorić tvrdi da je Ninković imao apsolutnu moć odlučivanja. Ninković je sudsko vjeće podsjetio da je s Gligorićem obavljao čak šest funkcija u dobojskim civilnim strukturama vlasti.