latinica  ћирилица
23/08/2016 |  20:55 | Autor: sputniknews.com

Američki problem vrijedan 376 milijardi dolara

Zbog naglog pada cijene nafte američke energetske korporacije su se suočile sa ozbiljnim problemima i rizikuju da padnu u novu zamku, piše Biznis insajder.

U početku je smanjenje cijene “crnog zlata“ dovelo do toga da američke naftne kompanije ne mogu da ispunjavaju svoje dužničke obaveze, a zatim je počela zaraza i kod drugih ekonomija. Međutim, na tome se problem u američkoj ekonomiji ne završava, piše "Biznis insajder“.

"Postoji još jedan dugoročni problem koji se nadvija nad naftnim kompanijama - penzije“, navodi se u članku.

Prema podacima analitičara "Sitigrupa“, između imovine penzionih fondova i penzionih obveznica u američkim korporacijama u 2015. godini je "praznina“ od 376 milijardi dolara što predstavlja ozbiljan problem.

Loša vijest za energetski sektor je u tome što među firmama koje ne mogu da izmiruju svoje finansijske obaveze ima najviše kompanija sa društvenim kapitalom, koje posjeduju sopstvene penzione fondove.

U "Sitigrupu“ su naveli da svih deset sektora indeksa SiP 500 ne mogu da ispune svoje obaveze, pritom, energetski sektor ima najveći problem. Samo 30 kompanija koje ulaze u SiP 500 su bile u potpunosti sposobne da izmiruju svoje obaveze do kraja 2015. godine.