latinica  ћирилица
23/08/2016 |  21:31 | Autor: TANЈUG

Ban upozorava: Teroristi lako i jeftino do oružja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun pozvao je međunarodnu zajednicu da ispuni svoja obećanja o uništavanju oružja za masovno uništenje.
Ban Ki Mun - Foto: arhiv
Ban Ki MunFoto: arhiv

On je upozorio da je zbog tehnološkog napretka terorističkim grupama sada lakše i jeftinije da nabave materijal za proizvodnju takvog oružja.

Ban je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN-a istakao da je urađeno puno posla na polju sprečavanja proizvodnje oružja za masovno uništenje, uključujući ključni Sporazum o neširenju nuklearnog oružja i rezoluciju SBUN 1540 iz 2004. godine, koji zakonski obavezuju članice UN da primjenjuju mjere protiv širenja nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja, prenijela je agencija AP.

Prvi čovjek UN-a je, međutim, upozorio da je, zahvaljujući tehnološkom napretku, terorističkim grupama sada lakše da dođu do materijala za proizvodnju takvog oružja.

"Okrutne grupe koje ubijaju civile aktivno traže da nabave hemijsko, biološko i nuklearno oružje", rekao je Ban.

Specijalni izaslanik Interpola u UN Emanuel Ru je istakao da je mogućnost da terorističke grupe i zločinci upotrebe takvo oružje postala jedna od najvećih prijetnji po države svijeta.