latinica  ћирилица
24/08/2016 |  12:15 ⇒ 13:10 | Autor: RTRS

U Srpskoj 35 oboljelih od ALS

Udruženje oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze organizovaće u petak od 20.30 humanitarni koncert “Banjaluka za ALS” na kome će nastupiti “Rok simfonija”.
Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Banjaluka - Foto: RTRS
Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja BanjalukaFoto: RTRS

Ovo Udruženje pokrenulo je i humanitarni broj 1412 za pomoć oboljelim od ove rijetke bolesti. Sva prikupljena sredstva biće utrošena na nabavku aparata koji pomažu oboljelim od ALS-a da poboljšaju funkciju disanja kada se bolest proširi na mišiće za disanje.

Od ALS-a u Srpskoj boluje 35 lica, jedan od njih je Zoran Gvozden, koji uprkos oboljenju vodi uspješnu medicinsku karijeru. Ova teška bolest izaziva oštećenje mišića za disanje. Da bi prikupili sredstva za kupovinu neinvazivnih ventilatora koji mogu da poboljšaju funkciju disanja, Udruženje oboljelih organizovalo je humanitarni koncert.

- Sredstva se prikupljaju i iz privatnih donacija. svaki dan imamo uplate tako da prvi cilj kupovina ventilatora smo blizu da skupimo sredstva za još dva, istakao je Zoran Gvozden, načelnik Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Banjaluka:

Za nabavku lijeka koji jedini može da pomogne oboljelima, republički Fond zdravstva godišnje izdvaja 220. 000 maraka. Tokom današnje posjete udruženju, pomoć resornog ministarstva obećala je i pomoćnica ministra zdravlja.

- Uvijek će biti tu da podrži i da pomogne kvalitetno i bolje liječenje i da se obezbijedi dostupnost lijekova koji su potrebni, naglasila je Ljiljana Ivančić, pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske:

Udruženja oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze nastojaće da obezbijede i obuku ljekara kako bi mogli da brže prepoznaju prve simptome ove bolesti.